Två av Vanessas bröder har tatuerat in samma silhuett efter att hon gjorde sin:

Två av Vanessas bröder har tatuerat in samma silhuett efter att hon gjorde sin: "Det är lite av en familjegrej också". Foto. Privat

Vanessa förevigar byns sockerbruk på kroppen

"En hyllning till min egen uppväxt"

ÖRTOFTA. Vanessa Hanse från Örtofta valde att tatuera in byns berömda sockerbruk på ryggen. Ett av de lite mer udda sätten att visa sin uppskattning till hemorten. Nu berättar hon varför.

Av
Emil Pettersson

Att känna en stark koppling till sin hemby är det nog många som gör. Men att gå så långt som att tatuera in byns mest kända byggnad på kroppen är förmodligen inte lika vanligt. En som har gjort det är bagaren Vanessa Hanse från Örtofta. För henne betyder uppväxtplatsen otroligt mycket och i synnerhet sockerbruket som nu pryder hennes rygg.

– Jag gjorde tatueringen för cirka sju år sedan, och det var min första. Det som fick mig att göra den var helt enkelt att jag alltid har gillat sockerbruket. Jag är uppvuxen i Örtofta, och sockerbruket är en stor del av byn. Det tar mycket plats, låter mycket och luktar mycket. Jag såg tatueringen som en hyllning till min egen uppväxt. Ett minne, säger Vanessa Hanse.

Det kan vara lätt att tro att en sådan här ovanlig tatuering borde väcka en hel del reaktioner. Både positiva och negativa. Men så har det inte varit i Vanessas fall.

– Jag har bara fått positiva reaktioner. Till och med några stycken som påpekat att de egentligen inte gillar tatueringar men att just den där med sockerbruket är fin. Två av mina bröder har tatuerat in samma silhuett efter att jag gjorde min, så det är lite av en familjegrej också, säger Vanessa.

Att tatuera sig är ett stort beslut, och kräver tid och planering. Ångrar du dig och vill ta bort den kan det bli både dyrt och smärtsamt. För Vanessa har dock detta inte varit aktuellt.

– Jag har aldrig ångrat en tatuering. Sedan sockerbrukssilhuetten har det blivit många fler, och jag älskar allihop även om mina nyare har en helt annan stil.

Vanessa jobbar och bor numera i Malmö. Men kärleken till hembyn har inte minskat för det. Örtofta har fortfarande en speciell plats i hennes hjärta som väcker nostalgi.

– Mina föräldrar bor kvar där, och jag hälsar ofta på. Det är en fin by med vacker natur omkring, och jag blir lugn när jag kommer dit. Jag är ganska nostalgisk av mig, och jag har mycket nostalgiska känslor för Örtofta. Det är en bra plats, flytta dit, säger hon glatt.

Många (inte minst jag själv) undrar säkert om det kommer att bli några fler tatueringar med Örtofta-koppling.

– Om jag skulle göra någon mer Örtofta-relaterad tatuering hade det väl i så fall fått bli ett tillägg till den gamla; de har ju byggt en ny stor silo sedan jag gjorde den, avslutar Vanessa.

Publicerad 14 January 2019 11:51