Trygghetsvakterna ska röra sig på gator och torg, framför allt under kvällar och helger.

Trygghetsvakterna ska röra sig på gator och torg, framför allt under kvällar och helger. Foto: Anja Degerholm

L: "Anställ trygghetsvakter i Hörby"

Partiet vill se åtgärder eftersom otryggheten ökar

HÖRBY.

Liberalerna i Hörby vill att kommunen ska anställa trygghetsvakter som ska röra sig på gator och torg. Detta framför partiet i en motion till kommunfullmäktige.

Av
Anja Degerholm

– När polisens trygghetsmätning visar sämre siffror år efter år är det dags att göra något, det här är en variant, säger Birger Larsson, gruppledare för Liberalerna i Hörby.

I motionen skriver Liberalerna att "ingen Hörbybo ska behöva uppleva att tryggheten i vår kommun minskar. Ingen ska behöva avstå från att ta en promenad eller ta bussen av rädsla för stök och bråk. Verklig frihet kräver trygghet."

Trygghetsmätningarna visar att antalet anmälda brott visserligen inte har ökat nämnvärt – det har däremot siffrorna för andelen som känner sig otrygga.

– Det ska göras satsningar på polisen, men det kommer dröja flera år innan man kan se effekterna av det. Under tiden behövs åtgärder och trygghetsvakter har provats på andra håll med positiva effekter.

Birger Larsson nämner bland annat Landskrona, där det idag finns åtta trygghetsvakter. Även Lund och Svedala har ett liknande system. Vakterna ska vara anställda av kommunen och fungera som ett komplement till polisen, kommunens fältverksamhet och frivilligorganisationer. De ska främst ha ett förebyggande uppdrag.

– Vakterna ska röra sig på gator och torg, framför allt under kvällar och helger, och ha kontakt med dem som rör sig ute ofta, säger Birger Larsson.

Men det handlar inte om väktare?

– Nej, även om det inte är fel om personen har ordningsvaktsutbildning eftersom det innebär lite andra befogenheter. Och det rör sig inte om något medborgargarde, tvärtom. Trygghetsvakterna ska ingå i ett samarbete med polisen och fältarna. Deras viktigaste funktion är att synas ute.

Hur många vakter behövs?

– Det överlåter vi till kommunen att utreda vidare, om det blir bifall till motionen. Det finns inspiration att få från de andra kommunerna som infört trygghetsvakter, men verksamheten måste såklart skräddarsys för Hörby.

Publicerad 08 December 2017 10:14