Efter att ha stått i en kiosk under flera år lever Carina Adolfsson drömmen som yrkesfiskare vid Ringsjön. Hon är den sjätte generationen yrkesfiskare i sin släkt, “När min far fiskade här så fanns här ett 20-tal yrkesfiskare vid Ringsjön. Idag är det jag och en till”, säger hon. Foto: Oskar Elfving Söderström

Efter att ha stått i en kiosk under flera år lever Carina Adolfsson drömmen som yrkesfiskare vid Ringsjön. Hon är den sjätte generationen yrkesfiskare i sin släkt, “När min far fiskade här så fanns här ett 20-tal yrkesfiskare vid Ringsjön. Idag är det jag och en till”, säger hon. Foto: Oskar Elfving Söderström

Hon bytte sin kiosk mot en fiskebåt

Carina Adolfsson lever drömmen som Skånes enda kvinnliga yrkesfiskare

Av
Markus Celander

FULLTOFTA. I 18 år drev hon en kiosk och kände sig instängd. Sedan gick hennes dröm i uppfyllelse – hon blev yrkesfiskare.
– Jag återvände till mina rötter, till mitt himmelrike, säger Carina Adolfsson.
Hon står i aprilsolen vid sin lilla båt och rensar garn. Ringsjön ligger alldeles lugn. Vid ytan blänker ibland ett mörtstim till och i vassen håller sothöns och änder palaver.

Carina Adolfsson tittar upp och säger att hon aldrig kan se sig mätt på detta.

– Jag bor här intill. Alldeles intill mitt barndomshem. Det första jag gör när jag vaknar på morgonen är att titta ut genom fönstret, på sjön. Min far sa alltid att Ringsjön är så grann. När jag var ung förstod jag inte vad han menade. Nu gör jag det.
 
Hennes far hette Eric Adolfsson och var yrkesfiskare. Han gick bort för 18 år sedan, berättar hon.

– Han var av den gamla stammen. Kunde varenda meter av sjön. Han var väldigt duktig. När jag är ute på sjön pratar jag med honom. Det finns så mycket nostalgi i detta för mig.

Redan som liten tös följde hon med sin far ut på Ringsjön. Så fort hon fick chansen. Hon har velat bli yrkesfiskare så länge hon kan minnas, berättar hon. Men det skulle dröja länge innan hon tog över efter sin far. I 18 år drev hon en kiosk i Höör.

– Jag kände mig instängd. Jag är inte typen som vill vara inomhus. Jag saknade fisket.
 
För fem år sedan fick hon en chans hon inte kunde tacka nej till – att ta över fisket vid Ringsjön som hennes släkt bedrivit sedan tidigt 1800-tal. Hon blev därmed den sjätte generationen yrkesfiskare i släkten, och den första kvinnliga.

Faktum är att hon antas vara den enda kvinnliga yrkesfiskaren i Skåne.

– Jag kände att jag kommit tillbaka till mitt ursprung. Jag är född in i detta. Jag var instängd i kiosken i 18 år, nu tar jag igen det. Det här är mitt himmelrike.

Förutom fisket driver hon en restaurang på platsen, Adolfssons fiskrestaurang. Dottern Anna är kock, medan Carina står för leveranserna av framför allt gös, som hon tar i sina garn i Ringsjön. All fisk hon fångar säljs i restaurangen.

Hon älskar livsstilen, men medger att det är ett hårt jobb.

– Fisket tar mycket tid, och framför allt är det svårt att planera i förväg. Det kan blåsa upp, frysa till, ja, det kan vara så mycket som kommer i vägen. Därför måste gästerna alltid boka bord här i förväg, jag måste ha framförhållning och anpassa fisket efter bokningarna.

Carina Adolfsson har fullt upp med sin verksamhet vid Ringsjön. Förutom fiske och restaurang ingår butik och rökeri. Men hon har ett sätt att varva ned, berättar hon.

– Min terapi är att ge mig ut ensam och meta. Det viktiga är inte att få fisk, utan naturupplevelsen. Sjön, fåglarna, himlen. Far hade rätt, Ringsjön är så grann.

PERSONLIGT

Namn: Carina Adolfsson.

Ålder: 53 år.

Familj: Make, fyra barn och tre barnbarn.

Bor: Fulltofta, ligger mellan Hörby och Höör, mitt i Skåne.

Gör: Skånes enda kvinnliga yrkesfiskare.

Intressen: Bowlar i Hörbyklubben BS Olymp. "Jag spelar i damlaget, och vi ska kvala till högsta serien."

Publicerad 29 April 2017 05:00