På tre år har Maycon Vinborg och sambon Emma Jönsson byggt upp en verksamhet med både köttproduktion och avel inom fårnäringen. Foto: Anja Degerholm

På tre år har Maycon Vinborg och sambon Emma Jönsson byggt upp en verksamhet med både köttproduktion och avel inom fårnäringen. Foto: Anja Degerholm

Ung Hörbybonde satsar stort som fårfarmare

Nyligen fick Maycon Vinborg prestigefyllt stipendium för sina insatser

VÄSTERSTAD. ”Det finns inga pengar att hämta som fårbonde”. Det fick Maycon Vinborg, 29 år, höra när han kom till Sverige från Brasilien för fyra år sedan. Nyligen fick han Anders Walls stipendium för landsbygdsutveckling på 100 000 kronor för sin insats inom svensk fårnäring.
– Jag får höra att min verksamhet växt rekordsnabbt, men själv tycker jag det går sakta. Jag hade önskat att jag hade varit ännu större, säger Maycon Vinborg som driver företagen Tangará Farm för köttproduktion och uppfödning av avelsdjur samt Oviex Sweden för avancerad fåravelsteknik.
För närvarande har han drygt tusen får hemma på gården utanför Västerstad. I dagarna börjar årets lamning och innan våren är slut är siffran uppe i 2000 får.
Maycon Vinborg växte upp i Brasilien, i tvåmiljonersstaden Curitiba. Familjen var långt ifrån bönder, men Maycon lärde sig tidigt att han hade en företagarådra.
– Som barn tjänade jag pengar på att vara skoputsare på gatorna i min hemstad. När jag var tio år lämnade jag min familjs hem och flyttade till landet, och då började jag att jobba för olika lantbrukare, berättar Maycon.
På en gård kom han i kontakt med hundrasen border collie och intresset för vallhundar föddes. Han startade företag för träning av hundar och blev även brasiliansk mästare i fårvallning 2009 och vinnare i São Paulo-mästerskapen 2011. Parallellt med gårdsjobbet pluggade han fårreproduktion.
I slutet av 2012 tog kärleken honom till Sverige och Dahlåkra gård i Vollsjö med 320 mjölkkor där Maycon hade ansvar för djurens hälsa och reproduktion. Kärleken tog dock slut, men under 2013 började han träna Emma Jönssons hund och ljuv musik uppstod istället mellan dem.
– Hennes hund var verkligen ingen bra vallhund, säger Maycon och skrattar.
Senare samma år flyttade de ihop. Sedan två och ett halvt år tillbaka bor de på en gård i Västerstad. På gården bedrevs det tidigare grisuppfödning och Maycon och Emma har ägnat mycket tid åt renovering av stallarna.
– Vi har börjat projektera för att bygga ut så att vi får plats med 1000 fler får nästa år. Då räknar vi med att ha 1700 tackor och 3000 lamm. Vi behöver inte mer mark men mer utrymme där fåren kan vistas på vintern.

Förutom att utöka köttproduktionen vill Maycon även utveckla avelsprogrammet. Det omfattar bland annat nya fårraser, om några veckor föds den första kullen med border leicesterfår och i höst ska försök med ännu en ny sort inledas. Sedan tidigare finns renrasiga texel-, finulls- och gotlandsfår på gården.
– Jag är nog en modern lantbrukare, jag avlar inte bara för egen del. Har man bra får så gynnas alla av att man sprider de goda generna vidare. I andra länder är det inte ovanligt att en bagge säljs för en miljon kronor.
– Det handlar också om att vara stolt över sitt yrke. I England och Skottland till exempel finns det föreningar för unga bönder och en stolthet som jag inte tycker finns i Sverige. Det borde vara lite mer coolt att vara bonde.

En av Maycon Vinborgs avelstackor. Att utveckla sitt avelsprogram ytterligare är ett av målen för framtiden.

En av Maycon Vinborgs avelstackor. Att utveckla sitt avelsprogram ytterligare är ett av målen för framtiden.

Maycon Vinborg tar emot stipendiet på 100 000 kronor av riksmarskalk Svante Lindquist. Foto: Erik Cronberg

Maycon Vinborg tar emot stipendiet på 100 000 kronor av riksmarskalk Svante Lindquist. Foto: Erik Cronberg

Publicerad 11 February 2017 06:00