Monologen “Ni kan kalla mig Ernst” bygger på texter som Victoria Benedictsson – alias Ernst Ahlgren – själv skrivit, gestaltade av Cecilia Lindqvist. ?Foto: Emmalisa Pauly

Monologen “Ni kan kalla mig Ernst” bygger på texter som Victoria Benedictsson – alias Ernst Ahlgren – själv skrivit, gestaltade av Cecilia Lindqvist. ?Foto: Emmalisa Pauly

Pjäs om Victoria Benedictsson har urpremiär i Hörby

HÖRBY. ?Sommaren 1888. Victoria Benedictsson sitter ensam på Hotell Leopold i Köpenhamn med en rakkniv på nattduksbordet. Det är utgångspunkten för Malmö Stadsteaters föreställning ”Ni kan kalla mig Ernst” som har urpremiär på Hörby bibliotek.
Regissören Petra Brylander och skådespelaren Cecilia Lindqvist har tillsammans satt samman materialet som bygger på texter från bland annat dagböcker och brev.
– Idén är att ge en glimt av hennes författarskap. Man får träffa Victoria Benedictsson och höra henne summera sitt liv, på ett ganska skarpt sätt, säger Petra Brylander.

"Lyfta fram kvinnlig författare"
När hon och Cecilia Lindqvist väl började sätta sig in i Victoria Benedictssons texter insåg de att de var tvungna att sätta upp en föreställning.
– Hon är en otrolig författare och det känns roligt att kunna lyfta fram en kvinna, det är så ofta fokus på männen, särskilt historiskt sett.
– Hennes texter är fina tidsdokument och hon skildrar Skåne och människorna på den skånska landsbygden.
Urpremiären av föreställningen blir på Hörby bibliotek.
– Det är en stor text som spelas i ett litet intimt rum. Det är en konstnärlig utmaning, men vi ser jättemycket fram emot det.

Vad kan vi lära oss av Victoria Benedictssons livsöde?
– Hon levde i en tid då det var svårt att vara kvinna. Det fanns inte kvinnlig rösträtt och kvinnan stod under mannens förmyndarskap. Ändå skrev hon, om än under pseudonym. Och tyvärr lever det kvar, att man ser ner på kvinnligt författarskap. Jag tycker det är en viktig tankeställare, säger Petra Brylander.


Missa inte!

”Ni kan kalla mig Ernst” ?på Hörby bibliotek, den 17 juni klockan 18.

Publicerad 15 June 2016 06:00