Ett besök på familjerådgivningen i Eslöv kostar 200 kronor per tillfälle, i Hörby kostar det 150 kronor och i Höör 300 kronor. Foto: Anja Degerholm
Ett besök på familjerådgivningen i Eslöv kostar 200 kronor per tillfälle, i Hörby kostar det 150 kronor och i Höör 300 kronor. Foto: Anja Degerholm
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Väntan kan bli lång för krisande familjer

"Att få hjälp är viktigt ur ett barnperspektiv"MELLANSKÅNE. Personer i behov av kommunal familjerådgivning kan få vänta olika länge beroende på bostadsort. I vissa fall, som i Höör och Hörby, är väntetiden för närvarande tre månader. I Eslöv däremot kan man få en tid inom två veckor.

Annika Lindén, ordförande i föreningen Sveriges kommunala familjerådgivare, tycker att det är upprörande att det skiljer så mycket mellan olika kommuner.

– Det är inte okej. Är man i en akut kris säger det sig självt att man behöver hjälp snabbt, säger Annika Lindén, ordförande i föreningen Sveriges kommunala familjerådgivare.

En rundringning som Lokaltidningen har gjort visar att väntetiderna varierar kraftigt i de skånska kommunerna.

– Det vi har sagt är två veckor. Gäller det en akut kris, som till exempel otrohet, säger det sig självt att man behöver snabb hjälp, säger Annika Lindén och fortsätter:

– Att få hjälp snabbt är också viktigt utifrån ett barnperspektiv. Det är helt avgörande för barn hur föräldrar tar tag i sina problem. För även om det är väldigt kloka föräldrar kan problemen ändå påverka barnens miljö.

Höör och Hörby samarbetar med flera andra kommuner om en mottagning i Lund. Dit kan även krisande familjer i Burlöv, Lomma, Kävlinge, Svedala, Svalöv och Staffanstorp vända sig. Det är också på mottagningen i Lund kön är som längst i hela Skåne, upp till tre månader.

På andra orter är väntetiden mellan en och två veckor. En av dessa är Eslöv där Johan Sjöstrand är familjerådgivare.

– Det är en tillräckligt stor ort för att kunna ha en anställd på heltid. Hit är alla Eslövsbor som har relationsproblem välkomna att höra av sig, säger han.

Johan Sjöstrand håller i snitt 550 samtal varje år, vilket är mycket om man jämfört med andra kommuner.

Det råder absolut sekretess och den som söker kan vara anonym. Samtalen journalförs inte heller.

– Familjerådgivningen är en kommunal samtalsmottagning som helt bygger på frivillighet och att individer själva söker hjälpen, säger Johan Sjöstrand.

Familjerådgivningen finns till för par som har problem i sin relation, och de kan vara av väldigt olika karaktär.

– Ofta har man kört fast och är överens om att man gemensamt vill försöka få det bättre i relationen. Det kan handla om kommunikationssvårigheter eller att förhållandet går på sparlåga. Tillitsproblem, efter ett svek som till exempel en otrohetsaffär, är också vanligt liksom problem som uppstår i styvfamiljen.

I snitt behövs sju till åtta besök på familjerådgivningen.

– Det beror på när i processen man söker hjälp. Jag håller med om att två veckor är en rimlig väntetid, och det har jag lyckats hålla under de tre åren jag jobbat här, säger Johan Sjöstrand.


Annika Lindén. Foto: Pressbild
Annika Lindén. Foto: Pressbild

Publicerad: 15. februari 2017 06:00
¨
Läs också:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Mellanskåne

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa