Dubbla USM-guld för Andreas Henriksson

"Det känns härligt och jag är väldigt nöjd"

Av
Gustav Persson

FRIIDROTT. Andreas Henriksson åkte till SM i Uppsala med målet att ta medalj. Efter helgen återvände friidrottaren hem med guld både i kula och vikt.
– Det känns härligt och jag är väldigt nöjd. SM har varit mitt stora mål hela vintern och jag har tränat för det sedan utesäsongen tog slut.
Första helgen i mars åkte Andreas Henriksson, 15, från Örtofta till Uppsala för U-SM. Inför SM hoppades den unge talangen som rankas som etta i Sverige i kula och slägga i sin ålder på att ta medalj.
– Men jag var lite orolig för hur nerverna skulle reagera. Det här var en större tävling än vad jag är van vid och mitt första SM. Men det var inga problem, jag var lugn.
Och lugnet kom att visa sig vara viktigt. Både i kula och vikt blev det nämligen väldigt spännande.
– I kula låg jag tvåa genom hela tävlingen. När han som ledde inte stötte längre och jag hade en stöt kvar kände jag att det här kan jag ta. Jag gav allt och fick till en bra stöt. Sen var det väldigt nervöst att stå kvar och se när ytterligare en kille skulle stöta. Det var en härlig känsla när det var klart.
Andreas fick iväg kulan 14,60 meter vilket bara är nio centimeter från hans personbästa. I vikt, en sorts variant av slägga inomhus, gick det ännu bättre.
– Även där låg jag tvåa genom hela tävlingen. Men jag kände att jag hade mer i kroppen och fick till ett riktigt bra sista kast. Det var 17,94 meter vilket är personbästa med nästan en meter.
15-åringen är förstås nöjd med de båda gulden och att han kunde prestera så bra under sitt första SM.
– Jag har varit rankad etta i både kula och vikt hela säsongen men att vinna SM betyder att man är bra på de stora tävlingarna också, inte bara på de små.
Andreas tävlar för IFK Lund Friidrott och tränar de flesta dagarna i veckan. När SM nu är över börjar uppladdningen inför utesäsongen.
– Det blir förstås mycket lättar och roligare när man vunnit SM-guld precis och har nya mål framför sig.
Vad blir utesäsongens stora mål?
– Det är SM i Falun i mitten av augusti. Då är målet att ta medalj.

Publicerad 17 March 2017 16:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag