IK Långan klara för kval – men får inte spela hemma

"Det är för djäkla trist och ett hårt slag för klubben"

Av
Christoffer Ekmark

HANDBOLL. De brinner av ilska i IK Lågan. Laget är klart för kval till division ett. Men ingen av ödesmatcherna får spelas i Låganehallen Hörby eftersom Svenska Handbollsförbundet nekat dispens för de matcherna.
– Det är för djäkla trist och ett hårt slag för klubben. Skulle vi dessutom lyckas ta oss till division ett blir det rena katastrofen, säger Måns Pedersen, föreningsutvecklare och en del av ledarstaben i A-laget.
En handbollsplan ska vara minst 40*20 meter. Låganehallen är någon meter för kort åt båda håll och föreningen spelar på dispens i hallen från 1967.
– Senast vi var uppe i division ett fick vi dispens från förbundet under det året. Men när vi sedan åkte ur blev det inte längre aktuellt för politikerna att göra något – antingen bygga om eller bygga nytt. Så man lät det vara. Och nu står vi här, suckar Pedersen tungt.
Vad innebär det kortsiktigt?
– Att vi måste spela kvalmatcherna i Höör, Eslöv eller Sjöbo. Om det är ledigt. Det i sig kostar oss pengar att hyra hall och vi förlorar intäktsmöjligheter i samband med arrangemanget.
– Vi har dessutom vår trogna publik som får ett nackslag. Att Hörbyborna inte kan få se sitt lag i orten där de är verksamma är väldigt beklagligt. Vi är dessutom väldigt starka som lag i vår borg – så sportsligt är detta en stor nackdel.
Vad har ni för dialog med kommunen?
– Tydigen ska man ha plan klar till hösten vad man ska göra i framtiden. Men allt går väldigt långsamt.
– Just nu är laget stekhett, men grabbarna tycker såklart att det är för djävligt att det sk behöva vara så här.
Om ni nu skulle lyckas i kvalet och ta er till division ett – vad skulle det innebära?
– Även då får vi spela på annan ort. Jag kan inte tänka mig att vi får dispens för seriespel i division ett om vi inte får det för kvalet… Det skulle slå extremt hårt mot oss. Det vore en ren katastrof för klubben, fräser Pedersen.
IK Lågan ligger tvåa i division två södra, en poäng före Trelleborg. Båda de lagen är garanterade kval. Lågan kan rent teoretiskt även vinna serien, men då måste Ankaret kollapsa i helgens möte med jumbon Ystadpågarna.
I ett kval möter Lågan först ett annat division två-lag i ett play off. Vinnaren där gör upp med ett av återkvallagen i division ett södra.

Publicerad 16 March 2017 14:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag