Simon Andersson (th) höjer segerbucklan. Foto: Privat

Simon Andersson (th) höjer segerbucklan. Foto: Privat

Juniordragster slutar på topp

Simon Andersson vann både SM-guld och europatitel

DRAGRACING. Simon Andersson från Stehag är bäst i Sverige. Han slutar också på topp när en 16 år lång era i familjen avslutas. – Det känns lite jobbigt, säger Simon Andersson, 18.

Han började med dragracing som åttaåring och fick efter elva säsonger som junior kröna åren med ett SM-guld. Lägg till en förstaplats i EDRS, European dragracing series, så blir sista året som juniordragster ännu bättre.
– Det här var inte alls planerat. Jag har bara kört på, fokuserat och presterat på topp i varje tävling, säger Simon.
De två titlarna var ganska övertygande. SM-serien, som avgjordes på Tierp Arena, vann Simon med klara 119 poäng före tvåan.

Europatiteln kammades hem med totalt 545 poäng, en marginal om 66 poäng till tvåan.
– Mitt sista år har verkligen varit riktigt bra, men jag tror inte jag riktigt smält allt ännu.
Familjen Andersson andas och lever dragracing och motorsport. Simons pappa Jerry körde mc-sport och när storebror Niklas började med dragracing följde Jimmy med. Och fastnade direkt. Team Andersson har under 16 säsongen deltagit i fyra SM-serier i juniorklassen.
Storasyster Marina Andersson blev femma 2006, Niklas tvåa 2008 och Simon kan i år lägga till guld till bronspengen han vann 2013.
Nu blir det inte fler tävlingar på ett tag.
– Jag ska spara ihop till en egen, större bil. Jag skulle gärna vilja tävla i SuperComp eller i den snabbaste klassen Top Fuel Dragster. Men då krävs mycket pengar och en del sponsorer för att klara allt.
Lägger du racingen på is nu?
– Nej då. Jag vet inte hur det blir nästa år, men köra ska jag. Redan nu har jag varit med som passagerare i dubbeldragster i min klubb SHRA Malmö. Så jag lägger inte av helt.
Men du slutar på topp som junior, bäst i familjen?
– Jo då, det kan man gotta sig i. Men hela teamet ligger bakom framgångarna.

Simon Andersson (mitten) omringad av Marie Friberg (tv),och Jimmy Andersson (th). Bilden tagen från en tävling på Hockenheim Ring/Tyskland. Foto: Privat

Simon Andersson (mitten) omringad av Marie Friberg (tv),och Jimmy Andersson (th). Bilden tagen från en tävling på Hockenheim Ring/Tyskland. Foto: Privat

Personligt

Namn: ?Simon Andersson
Ålder:? 18
Klubb: SHRA Malmö
Bor: ?Stehag.
Familj: Mamma, pappa, bror, syster 
Skola: ?Medieprogrammet på LBS i Lund
Aktuell: Totalseger och guld i JSM-serien juniordragster, totalsegern i European dragracing series, EDRS

Publicerad 25 September 2016 09:00