Tennisen växer i Eslöv

Kvalitet och trivsel är receptet

Av
Markus Celander

TENNIS. Efter några års tynande tillvaro ökar tennisintresset i Mellanskåne, säger Christian Kulle, chefstränare i Eslövs TK.
- Vi har fått ett rejält uppsving i vår verksamhet.

Tillbakagången berodde mycket på bortskämdhet, menar Christian Kulle.
- Svenska folket vande sig vid tennisframgångar under 80-, 90-talet, men när vi sedan stod där utan världsstjärnor sjönk intresset för sporten. Så fungerar det, det är bara att titta på hur friidrotten plötsligt började växa på grund av Klüft och Kajsa Bergqvist.
Men nu känner Christian Kulle nya tennisvindar.
- Intresset ökar i hela landet, och här i Eslöv märks det inte minst i våra träningsgrupper, som bara i år har vuxit med 20 procent.
Ökningen gäller för alla åldersgrupper - från de minsta i femårsåldern till de äldsta.

Kvalitet och trivsel

Christian Kulle har svårt för att peka ut några självklara orsaker till trenden i just Eslöv, men menar att allt egentligen utgår från något så enkelt och självklart som att skapa trivsel och därmed behålla medlemmarna. Eslövs TK:s metod för detta lyder:
. Kvalitetsträning för de allra yngsta i minitennisen.
. Utvecklande av gemenskapskänsla hos tonåringarna trots tennisens stämpel som "ensamsport" (bland annat genom återkommande träningsläger några gånger om året).
. Herr- och damlag i seriespel som ger de unga ett mål inom klubben att sträva mot.
. Att behålla talangerna genom talangutveckling - vilket är en av anledningarna till att Fredrik Tuvesson anställdes, förklarar Christian Kulle.

Christian Kulle, chefstränare i Eslövs Tennisklubb.
Foto: Markus Celander

Christian Kulle, chefstränare i Eslövs Tennisklubb. Foto: Markus Celander

Varit landslagstränare

Fredrik Tuvesson har varit landslagstränare i Sverige, coachat kända topprankade svenska spelare som Jonas Björkman och Joachim "Pim-Pim" Johansson och under några år varit tränare i Tyskland.
Varje vecka kör han individuella träningspass med klubbens tre Skåne-topprankade tjejer, Isabella Falkenberg, Liridona Murati och Hanna Sandén.
- Tre spelare som kan gå långt, säger Christian Kulle.

Visste du ...

... att Eslövs Tennisklubb bildades 1917 av tennisentusiaster som lämnat Eslövs Allmänna Idrottsförening, EAI. ... att klubben idag har cirka 300 medlemmar.

Publicerad 17 November 2008 11:30