Peter Nyrell ligger bakom bland annat datorspelen och specialeffekterna till

Peter Nyrell ligger bakom bland annat datorspelen och specialeffekterna till "Mysteriet på Greveholm". Nu hoppas skaparna bakom serien kunna göra ett VR–spel av Greveholm. Foto: Privat

Crowdfundingkampanj kan göra Mysteriet på Greveholm till VR–spel

LUND/ESLÖV.

Den populära julkalendern "Mysteriet på Greveholm" kan få nytt liv i form av ett VR-spel. Skaparna bakom Geveholm befinner sig i slutspurten av en crowdfundingkampanj där de innan måndag hoppas få in en och en halv miljon kronor.

Det var 1996 som julkalendern Mysteriet på Greveholm visades för första gången. Bakom serien stod Dan Zethraeus och Jesper Harrie. Hjularöds slott i Eslöv fick agera Greveholms exteriör. Till sin hjälp med specialeffekterna i tv-programmet tog skaparna Peter Nyrell, som kommer från Lund.

– Redan då tänkte vi att vi ville göra ett VR–spel av Mysteriet på Greveholm, men då fanns inte tekniken, berättar Peter Nyrell.

Sedan den första julkalendern sändes i mitten av 90–talet har det blivit ett antal tv-spel. Men nu känner sig skaparna bakom Greveholm redo att ta sig an uppgiften att skapa ett VR–spel.

Allt är förberett och man har även startat igång så smått. Men en detalj saknas. Pengarna. Därför påbörjade man för en månad sedan en crowdfundingkampanj med hopp om att få in en och en halv miljon kronor. På måndag löper tiden ut.

– Vi har fått in ungefär en tiondel av det vi behöver. Men när det kommer till crowdfunding kan mycket hända de sista dagarna. Det är inte omöjligt att vi lyckas samla in pengarna, säger Peter Nyrell.

De har aldrig tidigare sökt pengar till ett projekt på det här viset.

– Det viktiga för oss är att processen är igång. Funkar det inte på det här sättet så kan det funka på något annat.

Skulle pengarna komma in under helgen står ett team redo att ta sig an uppgiften.

– Vi utgår från det första Greveholmsspelet, men i det här spelet blir allt realtids–3D. Man kan gå in i rum man inte tidigare kunnat gå in och undersöka saker på ett helt annat sätt. Tanken är att det ska hända lite mer grejer än i det första spelet.

Vad är storheten med Greveholm?

– Att allt kan hända i detta mysterium. Det finns spöken, magi, utomjordiska fenomen. Och så handlar det mycket om att vilja veta och vetenskap. Jag tror att det alltid har handlat ganska mycket om vilka vi är, vi som står bakom Greveholm.

Publicerad 12 January 2019 08:00