Birgitta Svensson och Katarina Blom deltar båda i bokcirkeln.

Birgitta Svensson och Katarina Blom deltar båda i bokcirkeln. Foto: Julia Pileby

Bokcirkel på bibblan firar 10 år

ESLÖV.

Birgitta Svensson, som jobbar på stadsbiblioteket, ville sammanföra litteraturintresserade och startade ett forum för litterära samtal. I september firar bokcirkeln 10 år.

I år är det 10 år sedan Birgitta Svensson, som jobbar som biblioteksassistent på stadsbiblioteket i Eslöv, startade en bokcirkel. Hon läser mycket och ville sammanföra människor med samma intresse.

– Bokcirkeln handlar inte bara om böcker utan jag startade den också för att träffas. Den sociala biten är också jätteviktig, säger Birgitta Svensson.

Under alla år har gruppen varit ganska konstant. Några har lämnat och några har tillkommit. Men det finns en fast kärna av medlemmar som varit med sedan starten.

– Det har blivit en gemenskap, säger Birgitta Svensson.

En av de nyare medlemmarna är Katarina Blom som också jobbar på biblioteket.

– Jag deltar i bokcirkeln på min fritid. Men jag har mycket nytta av den även i mitt jobb. Man lär sig vad folk gillar, för vi har rätt olika smak, säger Katarina Blom.

Birgitta Svensson är den som väljer ut vad som ska läsas. Ibland läser gruppen samma bok och ibland väljer hon ut ett antal olika titlar som deltagarna får välja bland. Sedan diskuterar de böckerna tillsammans.

– Det utbryter ofta vilda diskussioner. Det är också roligt att Birgitta väljer ut böcker, för man hamnar lätt i samma genre när man väljer själv. Birgitta gillar till exempel att läsa om olika människoöden och det läser jag sällan, säger Katarina Blom.

– Efter 10 år har jag lärt mig vad medlemmarna tycker om. En del gillar deckare, andra biografier. Det är stor bredd på vad folk läser, säger Birgitta Svensson.

Tidigare träffades cirkeln en gång varannan månad, men nu har de utökat till att ses varje månad.

– Eftersom Birgitta läser otroligt mycket får man många bra tips på nyutgivet, säger Katarina Blom.

Bokcirkeln är en blandad grupp med både äldre och yngre medlemmar.

– Det är roligt att man möts över generationer, säger Birgitta Svensson.

– Och att kunna mötas över intresset för böcker. Man träffar människor som man kanske aldrig annars hade mött, säger Katarina Blom.

I slutet av augusti kommer bokcirkeln fira 10-årsjubileumet med att gå ut och äta. Sedan väntar en höst full av böcker.

– Jag har inte valt ut titlarna än. Det blir en överraskning, säger Birgitta Svensson.

Den som vill delta i bokcirkeln kan kontakta Birgitta Svensson via hennes mail: birgitta.svensson@eslov.se

Publicerad 13 August 2018 06:00