Foto: Mostphotos.com

Ökat valdeltagande i Mellanskåne

MELLANSKÅNE.

Valdeltagandet i alla de tre mellanskånska kommunerna har ökat de tre senaste valen. Ökad information och fler förtidsröstningslokaler tros vara anledningar som gör att röstdeltagandet ökar.

I Eslöv har valdeltagandet ökat från 80,66 procent i valet 2006 till 84,42 procent i senaste valet. Det är strax under riksgenomsnittet som i senaste valet låg på 85,81 procent.

– Jag hoppas så klart att valdeltagandet ska gå upp ytterligare i år, säger Anette Persson, chef för juridiska avdelningen och valledare i Eslövs kommun.

– Vi vill ta åt oss lite av äran till att valdeltagandet har ökat. Vi fick i uppdrag av valnämnden att utöka antalet förtidsröstningslokaler i de områden med lägre valdeltagande. Det gjorde vi förra valet, med en lokal på Netto och en på Willys. Det är områden där valdeltagandet tidigare har varit lite lägre, säger Anette Persson.

Enligt Anette Persson bidrar fler förtidsröstningslokaler till att man ständigt blir påmind om valet och det gör att fler deltar.

– Det vi kan bidra med är att öka antalet lokaler. I år kommer vi utöka med ytterligare en lokal på Sallerup. Den kommer att vara i Ebos före detta områdeskontor.

I Höör har valdeltagandet också ökat under de tre senaste valen. I valet 2014 låg valdeltagandet på 86,47 procent. Strax över rikssnittet. I valet 2010 låg valdeltagandet på 83,63 procent. Göran Dahlgren (S), ordförande i valnämnden i Höör, tycker att det är svårt att sia om det kommande valdeltagandet.

– Det finns ju så många osäkerhetsfaktorer. Men vi jobbar efter de lagar och regler som finns. Vi informerar mycket på kommunens hemsida.

I Höör har antalet förtidsröstningslokaler dock minskat från nio till åtta.

– Länsstyrelsen säger att det måste finnas minst 1000 röstberättigade per distrikt. Och det uppfylldes inte nu. Så därför har vi fått ta bort ett distrikt, säger Göran Dahlgren.

Hörby har också gått framåt när det kommer till valdeltagandet. 2006 deltog 78,80 procent i valet. I valet 2010 var deltagandet 83,63 procent och 2014 84,02 procent.

– Vi försöker informera alla, framför allt förstagångsväljare och invandrare. Vi annonserar också i tidningar och sociala medier, säger Paul Jönsson (C), ordförande i valnämnden i Hörby.

Även i Hörby jobbar man med tillgängligheten.

– Det ska vara smidigt att kunna ta sig till vallokalerna. Vi hoppas givetvis på ett högt valdeltagande i årets val.

Publicerad 07 August 2018 10:18