Här digitaliseras träslöjden

ESLÖV.

Träslöjdsläraren Tony Svensson fick nys om en ny CNC-fräs som han ville använda sig av i undervisningen. Den nya maskinen har kopplat ihop träslöjden med både matteundervisningen och NO-undervisningen, och den har blivit populär bland eleverna.

– De nya direktiven i läroplanen säger att man ska ha mer digitalisering i undervisningen. Då började jag fundera på vad man kan göra inom träslöjden, berättar träslöjdsläraren Tony Svensson som jobbar på Norrevångsskolan och Bredablickskolan.

Han fick nys om en CNC-fräs, som är en maskin som både har program för att rita och bygga körprogram för maskinen.

Den nya maskinen bidrar till ett annat sätt att formge, får eleven att förstå programmering och tänka i tre dimensioner och eleverna ser hur en digital ritning förvandlas till en färdig produkt.

Eleverna har fått använda maskinen till att rita handtag till svepaskar som de gör i slöjden. Sedan fräser maskinen ut handtagen.

– Att göra svepaskar är en mycket gammal teknik som på detta sätt möter en ny modern digital teknik, säger Tony Svensson.

För att kunna köpa in maskinen, som kostar runt 50 000 kronor, ville skolan att fler ämnen skulle kunna använda sig av maskinen.

– Genom den här maskinen kan tre ämnen samverka: träslöjden, tekniken och matematiken. På så sätt kan vi göra bedömningar tillsammans.

Under våren har ett 15-tal elever fått prova att använda maskinen i undervisningen. Till hösten blir det ett obligatoriskt moment för alla elever.

– Många elever har velat använda maskinen. De tycker att det är jätteroligt att rita på en dator och se när det de ritar växer fram till en färdig produkt.

Maskinen är en miniatyr av en riktig maskin som finns ute i industrin.

– Det gör att eleverna kan bli inspirerade till ett eventuellt framtida yrkesliv, säger Tony Svensson.

Publicerad 11 June 2018 06:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag