Förskola hotas av nedläggning: "Vi är jätteledsna och oroliga"

Kan komma att stänga i januari 2019

HÖÖR.

Oron är stor bland föräldrar till barn på förskolan Konvaljen. För några veckor sedan kom besked om att förskolan kan komma att stänga i januari 2019. Susanne Almbecker är mamma till Anna som går på förskolan och hon har nu startat en namninsamling mot förslaget.

Så sent som i mars hölls ett möte med föräldrarna till barnen på förskolan Konvaljen. Då fick föräldrarna veta att det skulle ske besparingar i kommunen men att det inte handlade om nedläggning, utan snarare handlade om färre vikarier och mindre fortbildning för personal.

I april kom ett mail från kommunen till alla föräldrar där de fick veta att förskolan eventuellt skulle läggas ner.

– När man får det presenterat sådär i ett mail blir man orolig. Jag tycker att det har handlagts väldigt konstigt. Kanske hade man inte informationen på det första mötet i mars, men jag tycker att man skulle ha kallat till ett nytt möte och presenterat förslaget om nedläggningen istället för att skicka ut det som ett mail, säger Susanne Almbecker, mamma till Anna som går på förskolan.

Vid samma tidpunkt ombads också föräldrarna att välja en ny förskola om förslaget skulle klubbas. Föräldrarna hade 24 timmar på sig.

– Jag mailade tillbaka och skrev att jag inte hade möjlighet att svara med så kort varsel. Jag frågade också varför det var så skyndsamt, men det fick jag inget svar på, säger Susanne Almbecker.

Förskolan Konvaljen är en liten enhet, som renoverades så sent som i höstas. Lokalerna ägs av Höörs fastighets AB.

– Kommunen har uppenbarligen hårda besparingskrav. Men det är tråkigt att det är barnen som drabbas.

Susanne Almbecker valde förskolan Konvaljen till sin dotter på grund av att det är en liten förskola.

– Det är därför de flesta har valt den. Det är bra stämning på förskolan, låg omsättning på personal, en bra enhet, säger Susanne Almbecker.

– Forskning visar ju att stora enheter skapar mer stress hos personalen och det smittar av sig på barnen, fortsätter hon.

Föräldrarna är nu oroliga för hur det kommer att bli om barnen tvingas flytta.

– Vi är jätteledsna och oroliga. Det finns ju föräldrar som precis har skolat in sina barn och som kommer behöva skola in barnen på nytt, på ett nytt ställe.

Susanne Almbecker har startat en namninsamling som hon tänker lämna över till politikerna innan deras möte, den 18 juni, om förskolans framtid.

– Jag tror inte att det här leder till besparing på lång sikt, utan tvärtom. Det kan leda till fler sjukskrivningar hos personalen och det blir dyrt på sikt. Det är tråkigt att allt handlar om pengar.

Publicerad 07 June 2018 06:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag