Kalas med smak av Hörby

HÖRBY.

Om du någon gång undrat hur Hörby smakar får du svaret under HörbyKulturkalas. Årets tema är närproducerat och under kalaset finns lokala smakentreprenörer på plats med sina skapelser.

Av
Julia Pileby

Under HörbyKulturkalas den 22 maj bjuds både lokalbefolkningen och tillresta besökare på kulturupplevelser i alla former. Även maten står i centrum under dagen, då besökarna kan äta sig mätta utmed smakgatan.

– I år har vi närproducerat som tema. Det ska vara närproducerad mat, kultur och lokaltrafik, säger Petra Kuritzén, som är projektledare för evenemanget.

Under kalaset vill kommunen lyfta fram alla caféer, restauranger och smakentreprenörer i kommunen.

– Det kommer att finnas allt från smörgåsar och bakelser till pizza och hamburgare, säger Petra Kuritzén.

Totalt är det ett tiotal matentreprenörer som deltar under kulturkalaset.

En av dem är Tahiti Condis som varje år skapar Kulturkalasbakelsen.

– I år snöade jag helt in på mango när jag skulle skapa bakelsen, berättar Lotten Blad, som äger Tahiti Condis.

Årets bakelse består av en mazarin– och mördegsbotten med en mangomousse ovanpå.

– Jag är rätt nöjd med resultatet. Kunderna verkar gilla den. Någon kallade den solskensbakelse för att de blev glada när de såg den, säger Lotten Blad.

HörbyKulturkalas betyder mycket för Lotten Blad och hennes verksamhet.

– Det kommer ju kunder, inte bara från Hörby, utan från andra delar av Skåne också. Så det är många nya ansikten och roligt att träffa nytt folk, säger Lotten Blad.

Hur jobbar du med det närproducerade?

– Ja, det är ju inte så närproducerat med mango, men jag försöker att använda mig av så mycket närproducerade råvaror som möjligt.

– Men det är inte alltid lätt i min bransch eftersom jag använder mig av mycket frukt och bär.

För de läsare av Lokaltidningen som vill få en ny upplevelse av tidningen kommer även den finnas att smaka på under HörbyKulturkalas.

I samarbete med Nillas catering ska det skapas en "Lokaltidningen–glass".

"Det ska vara närproducerad mat, kultur och lokaltrafik"

– Det är alltid roligt att hitta nya sätt att nå ut till sina kunder på, och vem älskar inte glass? Jag blev lyrisk när Pernilla berättade om sina planer på att börja med närproducerad glasstillverkning och i samband med kulturkalaset ville vi vara lite extra kreativa, säger Cornelia Lundin, som är säljare på Lokaltidningen.

Kalasmaten

Följande matentreprenörer finns på plats under HörbyKulturkalas:

Tahiti Condis: En bakelse med mazarinbotten med mangomousse ovanpå.

La Café: Biffar fyllda med mozzarella.

Boijertz: Tre olika sorters bagels.

Nillas Catering: En äpplesorbet.

Pizzahouse: En pizza med bland annat jalapeños, mozzarella och vanlig ost.

Z-Grilen: Salsaburgare med jalapeños, nachos och salsa.

Grön och Vit Gatukök: Langos med ungersk korv, räkor, ost, svamp och skinka i fyra minst lika goda delar.

Publicerad 23 May 2018 15:14

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag