Samisk sommar på slottet

BOSJÖKLOSTER.

I dag invigs sommarens utställningar på Bosjökloster. Bland annat kommer man att kunna lära sig mer om samernas historia, konsthantverk, sagotraditioner och vardag i en stor samlingsutställning.

I dag, den första maj, öppnar ett flertal utställningar som kommer pågå under hela sommaren på Bosjökloster.

Bland annat kan man titta på Micke Johanssons konstglas, Henny Kortenoevens skulturer, Tom Pihls måleri ‘Apostlarna & grundämnena’ och Samisk Sommar på Slottet.

Utställningen Samisk sommar på slottet har fått stöd av Region Västerbotten, Region Skåne och Bosjöklosters Vänner och är ett samarbete med Ammarnäs Sameförening. I en samlingsutställning kommer skåningar och tillresta få möjlighet att komma nära en del av samernas historia, konsthantverk, sagotraditioner och vardag.

Under öppningsdagen finns representanter för Ammarnäs Sameförening på besök till Bosjökloster. Då kan man prova på att kasta lasso, lära sig grunderna i att jojka med rocksångerskan Yana Mangi, lyssna på sagor i Lávuun (tältkåtan) och höra föredrag av internationellt kända kulturarbetaren Laila Spik som presenterar samernas hälsosamma kost från naturens apotek och skafferi.

Utställningarna kommer att vara öppna alla dagar mellan 11-17 till 23 augusti. Tältkåtan står kvar i parken vid tusenåriga eken hela sommaren.

Publicerad 01 May 2018 06:00