Agility – även för smågnagare

"Ett bra och roligt sätt att aktivera sitt djur"

MELLANSKÅNE.

Agility för hundar har nog de flesta hört talas om. Men agility för hamstrar, marsvin och andra smådjur? Höörsbon Désirée Lennklo är ordförande i Sydsveriges smådjursvänner (SSV) som varit drivande i denna nya sport.

Av
Anja Degerholm

– Råttagility blev en officiell tävlingsgren runt år 2000 och sedan 1,5 år tillbaka är även agility för andra smådjur en officiell tävlingsgren som bara växt för varje tävling, berättar Désirée Lennklo som fött upp råttor i 30 år.

Att råttor lämpar sig för agility är kanske inte så konstigt, säger Désirée.

– Det passar deras ego. De är snabba, gillar utmaningar och att lyckas med en uppgift.

Möss är också lättlärda och kan liksom råttan klättra. Hamstrar och andra smådjur däremot bjuder på lite mer motstånd.

– Hamstrar måste själva få ut något av det och de är inte sociala djur, så att få till ett samarbete är en extra svår utmaning.

En slalombana är ett vanligt hinder inom smådjursagility.

En slalombana är ett vanligt hinder inom smådjursagility.

Vad är då tjusningen med smådjursagility?

– Det är ett bra sätt att aktivera sitt djur, relationsbildande – och det är väldigt roligt.

Det är enkelt att börja träna agility. Grunden är att lära djuret inkallning genom att påkalla uppmärksamhet med händerna. Ett litet bord med en sarg är en bra början. Désirée börjar träna sina råttungar redan när de är 2,5 veckor gamla.

Det är mycket gör-det-själv inom smådjursagilityn. Eftersom hinder inte finns att köpa så får man vara kreativ och bygga sina egna. Lego, böcker, pinnar, plywood eller avloppsrör kan bli till labyrinter, slalombanor eller tunnlar.

– Man får ta vad man har. Det är vitkigt att inte göra för höga hinder, annars är det bara fantasin som sätter gränser.

Désirée Lennklo med en av sina råttor.

Désirée Lennklo med en av sina råttor.

Nyligen höll SSV en utställning och agilitytävling på Hörby Folkets hus tillsammans med Svenska Råttsällskapet som lockade många besökare från både när och fjärran.

– Vi tappade räkningen till slut, det var väldigt mycket folk. Vi hade bland annat drive in då allmänheten kunde komma och få sina djur bedömda.

– Det är en blandad skara som är med i föreningen, allt ifrån barn till pensionärer. Vi samsas runt intresset för djur och det är ingen prestige i det hela, det viktigaste är att ha roligt.

Än så länge är det bara SSV som anordnar agility för smådjur, men Désirée Lennklo hoppas att fler svenska föreningar ska haka på. I februari är planen att anordna ännu ett smådjursevenemang på Hörby Folkets hus.

– Jag tror smådjursagilityn har framtiden för sig. Den som är intresserad kan gå med i SVV, vi har träningskvällar i Skåne och Småland, samt anordnar utställningar och tävlingar, säger Désirée Lennklo.

Publicerad 27 November 2017 11:30