"Låt ensamkommande över 18 år få stanna"

Höörs United FF vill starta kollektivhus för dem som väntar på asylbeslut

HÖÖR/HÖRBY. Frågan om ensamkommande över 18 år har varit en het fråga den senaste tiden. Vissa kommuner har låtit dem stanna medan andra kommuner tvingar dem att flytta.

Socialnämnden i Höör tog nyligen beslutet att de elva ensamkommande som fyllt 18 år eller skrivits upp i ålder inte ska få stanna i väntan på asylbeslut.

– Det är tufft att ungdomarna ska behöva straffas för att Migrationsverket har långa handläggningstider, säger Fredrik Hanell (MP).

Vid kommunfullmäktiges senaste möte uppmanade Fredrik Hanell socialnämnden att ompröva sitt beslut. Rent formellt betraktas ensamkommande över 18 år som vuxna och då har kommunerna inte längre ansvaret. Kommunen kan dock låta dem bo kvar under asylprocessen. Om inte flyttas de till något av Migrationsverkets asylboenden för vuxna.

Föreningen Höörs United FF (HUFF) agerar nu för att ensamkommande över 18 år ska få stanna i Höör och Hörby i väntan på asylbeslut genom att försöka ordna boende till alla som är i behov.

– Det är människor det handlar om. De har inga familjer och ingen som kan hjälpa dem. Dessutom skapar det tomrum överallt i samhället, i fotbollslaget och klassen, säger EvaMärta Granqvist, sekreterare i HUFF.

Samma morgon som Lokaltidningen träffar några representanter för HUFF har två av medlemmarna fått veta att de måste lämna boendet Orupslund under dagen.

– Jag har alla mina kompisar här i Höör och har gått i skolan i två år. Det känns som att de spelar med våra liv, säger Shakib Ahmadi.

– Det är som att vakna upp i en mardröm. Vi fick ingen tid att förbereda oss på vart vi skulle flytta, berättar Sharam Qurbani.

Båda har fått flyttbeskedet samma morgon och vet inte vart de ska ta vägen, om de tackar nej till plats hos Migrationsverket. Kompisen Alireza Esmail fick uppehållstillstånd förra året.

– Jag är helt chockad. De är inte bara mina kompisar, vi har blivit som bröder.

För att lösa bostadssituationen vill HUFF starta ett kollektivboende. Boendet ska drivas ideellt med ekonomiskt stöd från de två kommunerna.

– Vi som förening tar ansvar för kontraktet och det praktiska, förklarar Vian Dalsoz, ordförande i HUFF.

Föreningen har redan nu ordnat boende åt några ensamkommande, bland annat genom att hyra stugor. De får 61 kronor i ersättning per dag, cirka 1900 kronor i månaden, varav de får betala 1000 kronor för sitt boende.

HUFF har varit i kontakt med några fastighetsägare som kan tänka sig att hyra ut ett hus. Och de tänker försöka lösa det även om de inte får ekonomiskt stöd av kommunen.

– Det bästa hade varit att ha ett boende i Höör och ett i Hörby, så att ungdomarna kan gå kvar i skolan. Alternativt mitt emellan så kommunikationerna kan funka, säger Vian Dalsoz.

Miljöpartisten Fredrik Hanell välkomnar förslaget:

– Det är en jätteintressant idé, att visa hur civilsamhället kan lösa situationen inom de ekonomiska ramar som kommunen har.

Publicerad 15 November 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag