UPPDATERAD:

Koalitionen i Hörby rivs upp

S fortsätter att styra själv efter att C, KD, L och MP lämnat samarbetet

HÖRBY. Med mindre än ett år kvar till valet meddelade Centerpartiet och Kristdemokraterna i Hörby i förra veckan att de drar sig ur samarbetet i den styrande fempartikoalitionen. Några dagar senare bestämde sig även Liberalerna och Miljöpartiet för att lämna.

Det innebär att Socialdemokraterna fortsätter att styra i minoritet tills vidare.

– Jag respekterar deras beslut, men tycker det är tråkigt att de valt att gå den här vägen. Vi kommer att arbeta vidare som vi gjort tidigare och som det ser ut nu kommer det inte bli några förändringar i nämnds- och förvaltningsorganisationerna. Och de besluten som är tagna tidigare står sig, säger Susanne Meijer (S) som stannar som kommunalråd.

Frågan om äldreboendet Önnebo i Önneköp var uppe i kommunfullmäktige den 30 oktober i samband med budgeten, och det var meningsskiljaktigheter om detta som blev början till slutet för koalitionen. Företaget Långaröds Hemservice som driver Önnebo har tidigare sagt upp avtalet med kommunen.

Centern yrkade på att ”socialnämnden ska driva Önnebo vidare genom att lägga ut driften till en privat entreprenör, eller att kommunen driver Önnebo i egen regi, i första hand tills hyreskontraktet löper ut om två år”.

Efter omröstning stod det klart att 18 mot 16 röstade för bifall av C:s tilläggsyrkande. Förutom C röstade även KD, SD och SPI för bifall. S, L, MP och V röstade för avslag.

Vad beslutet ?innebär i praktiken råder det dock delade meningar om.

– Fullmäktige har tagit ett beslut om att driva Önnebo vidare och nu är det upp till socialnämnden och förvaltningen att verkställa det beslutet, säger Susanne Meijer.

– S vill få det till att det inte är ett politiskt beslut vilken verksamhet som ska bedrivas på Önnebo och att det är upp till förvaltningen att bestämma detta, men den går vi inte på. Vi kan inte acceptera något annat än fortsatt drift som äldreboende, säger Kristina Hansen, gruppledare i KD.

Denna dispyt innebar att först C och sedan KD valde att lämna den styrande majoriteten. Några dagar senare tog även Liberalerna och Miljöpartiet beslut om att dra sig ur.

– När flera andra partier backat ur och den ursprungliga samarbetskoalitionen rubbats valde vi att också lämna, säger Jörgen Leufstedt, gruppledare i MP.

MP stänger dock inte dörren för fortsatt samarbete.

– Även om den ursprungliga samarbetsformen inte finns kvar så fortsätter vi dialogen och samtalen som tidigare. Vi ställer oss fortfarande bakom den gemensamma plattformen, säger Jörgen Leufstedt.

Även Susanne Meijer säger att uppbrottet inte ska påverka den politiska styrningen av kommunen.

– De andra partierna har lovat att de ska verka för en god och klok sammanhållning av vår kommun, och jag litar på att de har goda ambitioner, säger Susanne Meijer.

Läs mer: C och KD lämnar fempartikoalitionen i Hörby

Publicerad 13 November 2017 14:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag