C och KD lämnar fempartikoalitionen i Hörby

De tre kvarvarande partierna fortsätter i minoritet

HÖRBY. Med mindre än ett år kvar till valet meddelar Centerpartiet och Kristdemokraterna i Hörby att de drar sig ur samarbetet i den styrande fempartikoalitionen. Frågan om äldreboendet Önnebo blev avgörande för uppbrottet.

Det innebär att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna fortsätter att styra i minoritet tills vidare.

– Jag respekterar deras beslut, men tycker det är tråkigt att de valt att gå den här vägen. Vi kvarvarande partier ska träffas för att diskutera hur vi kan gå vidare, men förmodligen blir det inga förändringar i nämndsorganisationen, säger kommunalrådet Susanne Meijer (S).

Tidigare hade koalitionen 21 av de 41 mandaten i kommunfullmäktige, i och med avhoppet förlorar man totalt sex mandat (C: 5 och KD: 1).

– Först och främst vill jag säga att samarbetet varit bra under de här åren. Men tolkningen av fullmäktiges beslut om Önnebo blev för mycket, säger Kristina Hansen, gruppledare för KD i Hörby.

Frågan om äldreboendet Önnebo i Önneköp var uppe i kommunfullmäktige den 30 oktober i samband med budgeten. Företaget Långaröds Hemservice som driver Önnebo har tidigare sagt upp avtalet med kommunen.

Centern yrkade på att ”socialnämnden ska driva Önnebo vidare genom att lägga ut driften till en privat entreprenör, eller att kommunen driver Önnebo i egen regi, i första hand tills hyreskontraktet löper ut om två år”.

Efter omröstning stod det klart att 18 mot 16 röstade för bifall av C:s tilläggsyrkande. Förutom C röstade även KD, SD och SPI för bifall. S, L, MP och V röstade för avslag.

Vad beslutet i fullmäktige innebär i praktiken råder det dock delade meningar om.

– S vill få det till att det inte är ett politiskt beslut vilken verksamhet som ska bedrivas på Önnebo och att det är upp till förvaltningen att bestämma detta, men den går vi inte på. Vi kan inte acceptera något annat än fortsatt drift som äldreboende, säger Kristina Hansen.

– Fullmäktige har tagit ett beslut om att driva Önnebo vidare och nu är det upp till socialnämnden och förvaltningen att verkställa det beslutet, säger Susanne Meijer.

KD stänger dock inte alla dörrar.

– Vi utesluter inte att det kan bli ett samarbete i framtiden. Men det är 8 000 personer som bor på landsbygden i Hörby kommun, det måste finnas ett alternativ för dem också när de blir gamla, därför tog vi det här beslutet nu, säger Kristina Hansen.

Lokaltidningen har även sökt Anders Larsson, gruppledare för Centern, för en kommentar.

Läs mer: Carla, 98, tvingas flytta när kommunen lägger ner

Publicerad 09 November 2017 15:30