Arboristen Kristina Lexmüller håller regelbundet kurser i trädklättring, bland annat i Prästgårdsparken i Östra Sallerup. Foto: Anja Degerholm

Arboristen Kristina Lexmüller håller regelbundet kurser i trädklättring, bland annat i Prästgårdsparken i Östra Sallerup. Foto: Anja Degerholm

Klättra i träd – inte bara för barn

Kristina Lexmüller: "Ett lugnt och stilla äventyr"

MELLANSKÅNE. Upplev den gamla 1600-talsparken i Östra Sallerup ur ett annat perspektiv – från trädkronorna. Regelbundet anordnas trädklättring i parkens anrika ekar och bokar. Klättringen hålls av arboristen Kristina Lexmüller.

– Det är ett sätt att komma närmare naturen, på ett annat sätt än vid till exempel vandring. Det är ett lugnt och stilla äventyr, säger Kristina Lexmüller.

Hon har hållit kurser i trädklättring ända sedan hon blev klar arborist för fem år sedan, och i Östra Sallerup i ett par år.

Att Kristina överhuvud taget blev arborist var en ren slump. Det började med att hon blev uppsagd från sitt jobb på läkemedelsbolaget Astra Zeneca 2010.

– Jag hade jobbat där i 16–17 år och var sugen på att testa något annat. Uppsägningen blev en extra skjuts. Jag hade en kompis som skulle utbilda sig till trädgårdsmästare på Hvilan utbildning, och jag sökte både trädgårdsmästare och arborist. Jag visste egentligen ingenting om arboristyrket då, knappt att det både omfattade klättring och hantering av motorsåg.

Kristina säger att hon inte ens var en friluftsmänniska.

– Det var en kompis som frågade om jag verkligen var säker på mitt beslut eftersom jag inte gillar att vara utomhus, minns Kristina.

Annat är det nu.

– Jag har lärt mig att njuta av utsikten och vädret när jag jobbar. Det är sällan så dåligt väder som man tror när man sitter inne på ett kontor.

– Jag försöker att inte stressa utan att jobba lugnt och metodiskt. Och det är många som testar trädklättring som gillar just den känslan av att sitta där upp i trädet och lyssna och se sig omkring.

Metoden för att klättra i träd skiljer sig ganska mycket från hur man gör när man klättrar i berg eller på klättervägg.

– Det krävs ganska lite utrustning: rep, karbinhake, sele och hjälm. Du tar dig själv vidare upp i trädet och det behövs inte någon som står på marken och håller emot, berättar Kristina.

För att komma igång kastar man en tunn lina med en vikt upp i trädet. När man väl lyckats pricka en gren så långt upp i trädet som man önskar så drar man upp själva klätterrepet med hjälp av linan. En knop på repet fungerar som broms. Bromsen puttas uppåt och på så sätt kan klättraren komma vidare upp i trädet.

– Det är ganska jobbigt för mage, rygg och ben. Man ska inte använda armarna som vid vanlig klättring.

De flesta kan klara av att klättra i träd, säger Kristina.

– Vissa vill bara komma upp en bit i trädet och sitta på en gren en stund, fika och njuta av utsikten. Målet behöver inte vara att komma så högt upp i trädet som möjligt.

– Jag vill att trädklättring ska vara en grej även för vuxna. En lugn och stilla naturupplevelse – ett soft äventyr, säger Kristina Lexmüller.

Missa inte!

Trädklättring i Prästgårdsparken, Östra Sallerup, den 29 oktober klockan 15. En guidad tur av parken ingår klockan 14. Arrangör är Föreningen Jöns Henrikssons minne och Embla träd. Anmälan till: info[at]emblatrad.se

Publicerad 19 October 2017 05:00