Snart kan Örtoftaborna fixa formen i det fria

Den 29 oktober blir det högtidlig invigning med tal och träningstips

ÖRTOFTA. Alla vet väl att det är bra för kroppen att röra på sig, men det är inte alltid lätt att få till träningen i vardagen. Kanske blir det svårare att hitta ursäkter om gymmet ligger runt knuten, är gratis och öppet dygnet runt. Så tänkte i alla fall Väggarpsbon Ida Hall.

För ett par år sedan gick hon med i Örtoftabygdens byalag.

– Jag funderade på om det var någon särskild fråga jag ville jobba för, och då kom jag på att det hade varit bra med en hinderbana där alla kan träna, säger Ida Hall.

Via Örtofta IS fick hon tips om att söka pengar hos olika bankstiftelser, vilket resulterade i bidrag på 205 000 kronor. Byalaget tog då kontakt med Eslövs kommun och fick ett löfte om att kommunen skulle göra själva anläggningsarbetet och även sköta drift och underhåll.

– Så vi har lagt alla de insamlade pengarna på redskap. Kommunen har varit väldigt positiva till det här initiativet, att även landsbygden ska leva, säger Ida Hall.

Byalaget ringde runt till andra kommuner som byggt utegym för att höra vad det kostat och vilka leverantörer de anlitat. Man la även ut information om planerna i olika Facebook-grupper och uppmanade folk att höra av sig med synpunkter. Därefter träffades en grupp med bybor och planerade vilka hinder som skulle vara med. Belysning var ett önskemål som kom fram liksom att hinderbanan inte skulle ha för många hinder där man behöver kräla på marken.

De insamlade pengarna räcker inte bara till en hinderbana utan även till ett utegym med fem olika stationer som är placerad på kommunens mark intill lekplatsen vid Löddeåvägen. Utformningen av området har gjorts tillsammans med Karin Jonsson, landskapsarkitekt på Eslövs kommun.

Själva anläggningsarbetet påbörjades i slutet av augusti och totalt beräknas detta kosta kommunen cirka 300 000 kronor. Om det går enligt planen ska allt vara på plats innan den 1 oktober och den 29 oktober blir det invigning.

– Belysningen kan dröja lite eftersom det var lång leveranstid på armaturerna. Förhoppningsvis kommer den att vara på plats innan invigningen, säger Karin Jonsson.

Det är även andra aktiviteter på gång i byalaget. Bland annat jobbar man för att anlägga ett promenadstråk med grillplatser längs ån. Man har även inlett ett samarbete med Riksteatern och under hösten kommer två föreställningar att spelas på Folkets hus.

Nyheten om utegymmet och hinderbanan har redan gett ringar på vattnet.

– Det är två andra byalag som hört av sig och undrat hur vi gjort. Det är såklart kul. Vi hoppas att så många som möjligt kommer på invigningen och att utegymmet och hinderbanan verkligen kommer att användas, säger Ida Hall.

Innan utegymmet är helt klart ska marken täckas med bark. Det ska även sättas upp belysning.

Innan utegymmet är helt klart ska marken täckas med bark. Det ska även sättas upp belysning.

Hinderbanan har två parallella spår så att man kan utmana träningskompisen – eller kanske grannen.

Hinderbanan har två parallella spår så att man kan utmana träningskompisen – eller kanske grannen.

Missa inte!

Invigning den 29 oktober klockan 13. Tal, lättare mat och aktiviteter för barnen. Siv Bertilsson visar hur man kan träna på hinderbanan.
Denna dag firas även att cykelvägen mellan Örtofta och Lilla Harrie är färdigrestaurerad.

Publicerad 14 September 2017 05:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag