Musikern Peps Persson är en av dem som får sitt namn ingraverat i en platta. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Musikern Peps Persson är en av dem som får sitt namn ingraverat i en platta. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Peps Persson tar plats på Höörs egen Walk of Fame

Invigs under Kulturnatten den 15 september

HÖÖR. Fredagen den 15 september äger årets upplaga av Höörs kulturnatt rum. Denna kväll presenteras de fyra första namnen på Höörs nya Walk of Fame.

Det var för ett och ett halvt år sedan som Höörs försköningsförening kom med förslaget att inrätta en egen Walk of Fame på Nya Torg.

– Det finns flera andra kommuner som gjort något liknande, och vi tyckte att vore på sin plats att lyfta fram och hylla viktiga personer som betyder mycket för kommunens utveckling, säger Pehr-Ove Pehrson, ordförande i föreningen.

Och nu ska förslaget alltså bli verklighet. Kommunstyrelsen sa i början av sommaren ja till att anlägga en Walk of Fame. En kommitté bestående av tre representanter från försköningsföreningen och två från kommunen utser kandidaterna.

Till att börja med ska fyra personer få sina namn ingraverade på torgplattorna som går diagonalt från stationen, med start vid mittpunkten.

En av dem är musikern Peps Persson som under många år bodde i Tjörnarp. Han har också fått en inbjudan om att närvara vid invigningen.

– Vi hoppas verkligen att han har möjlighet att komma. Han är en person som blivit legend redan under sin livstid, säger Pehr-Ove Pehrson om valet.

Diktaren, poeten och hembygdsforskaren Nils Ludvig Olsson är en annan känd Höörsbo som föräras med en egen platta. Vissångaren Leif Carlsson kommer att sjunga några av Nils Ludvigs sånger på Kulturnatten klockan 21.

Hilding Rosenberg är ännu en känd person med anknytning till Höör som finns med bland de fyra första på Walk of Fame. Han föddes på Bosjökloster, där hans far var trädgårdsmästare. Han blev själv verksam som tonsättare och räknas som en av Sveriges mest betydande tonsättare under 1900-talet.

Sist men inte minst har handbollsklubben H65:s damlag fått en plats på Nya Torg för sin guldbragd tidigare i år.

– Det är stort för en liten kommun som Höör att ha ett så framgångsrikt lag.

Framöver är tanken att utse en ny person årligen. Denna person kommer att avslöjas i samband med nationaldagsfirandet och plattan kommer att avtäckas under Kulturnatten.

Själva blästringen av stenarna kommer att ske på plats dagarna och bekostas av försköningsföreningen. Kommunen står sedan för skötseln.

– Jag är väldigt glad för att det här blir av. Jag tycker verkligen det tillför något till torget – och till Höör, säger Pehr-Ove Pehrson.

Publicerad 24 August 2017 14:00