Möt brottartalangen från Hörby

Av
Tommy Stambolovski tommy.stambolovski@lokaltidningen.se

BROTTNING/HÖRBY. - Jag har inte förlorat en match på fyra år, berättar Jonna Malmgren – en av landets absolut största brottartalanger. Nyligen besegrade hon självaste ungdomseuropamästaren i en viktklass över hennes egen.

14-åringen minns mycket väl senast hon fick stryk på brottarmattan. Det var för drygt fyra år sedan av bästa vännen Ida. Men efter det har Hörbytjejen Jonna Malmgren krossat allt motstånd, både hemma i Sverige och på den internationella scenen.
– Man känner en liten press på sig att vinna hela tiden. Jag vet ju inte hur det kommer att kännas att förlora efter en så lång tid, säger brottartalangen när vi träffas i Dalby BK:s träningslokal. En klubb hon representerat i snart tre år.

Svårare klass

För att få svårare motstånd kommer Jonna efter jul att gå upp till viktklassen kvinnor ungdom och ställas mot äldre tjejer.
– Det blir tuffare matcher då men jag siktar såklart på att vinna. Samtidigt kan det också vara nyttigt att ta en förlust för det kan man lära sig mycket av.
Supertalangen har dock redan visat att hon manövrera brottare i en högre viktklass. På Öresundsträffen besegrade hon tyskan, tillika ungdomseuropamästaren och UVM-trean, Lisa Ersel.
– Det gick snabbt. Jag vann på fall efter en minut. Jag slog ju henne med 6-0 i somras med.
Sex år gammal började Jonna brottas i Hörby BK. Efter ett år där bytte hon till Sösdala BK. Nu tillhör hon Dalby BK, som är en av landets främsta föreningar på flicksidan.
– Vi har en riktig bra gemenskap, bra tränare och så har jag många klubbkompisar. Att åka till träningen är det roligaste på hela dagen, menar Jonna.
Minst en gång i veckan blir det också en tur till Klippan där hon drillas av, landslagsstjärnan Sofia Mattssons tränare, Fari Besarati.
– Där blir det mer teknikträning och så får möjlighet att jag köra med andra människor.

Jonna tränar kast. I bakgrunden övervakar tränaren Ulf Kingberg. foto: tommy stambolovski

Jonna tränar kast. I bakgrunden övervakar tränaren Ulf Kingberg. foto: tommy stambolovski

Siktar mot UEM

Det stora målet nästa år blir, förutom att besegra snabba japanskor i Klippan Lady Open, att ta en plats i ungdomslandslaget och delta på UEM som avgörs i Huddinge.
Meriterade Dalby BK-tränaren Ulf Kingberg tror att Jonna kan gå hela vägen och ta guld på UEM.
– Hon är den största talangen jag haft som kan nå den absoluta toppen och tävla på OS. Bara hon håller sig skadefri och inte blir utbränd.
– Att tävla på VM och OS är absolut något jag siktar mot och drömt om sedan jag var liten, säger Jonna innan hon och de övriga Dalbytjejerna påbörjar ett stenhårt uppvärmningspass i Nyvångshallen.

Hörbytjejen har inte förlorat en match på över fyra år. Efter jul går hon upp en viktklass. foto:Tommy Stambolovski

Hörbytjejen har inte förlorat en match på över fyra år. Efter jul går hon upp en viktklass. foto:Tommy Stambolovski

Publicerad 21 October 2015 06:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag