Mattias Jogmark från Marieholm skjuter i knästående ställning. foto: Tommy Stambolovski

Mattias Jogmark från Marieholm skjuter i knästående ställning. foto: Tommy Stambolovski

Med siktet inställt på EM

Mattias Jogmark åker till Slovenien

Av
Tommy Stambolovski

MARIEHOLM/SKYTTE. Marieholmskillen Mattias Jogmark har redan uppfyllt sitt stora mål i år som var att bli uttagen till sommarens skytte-EM i Slovenien. Nu hoppas han också kunna skjuta riktigt bra på mästerskapet. 
– Det hade varit den perfekta presenten, säger Mattias som fyller 18 dagarna innan tävlingen. 

Grenen som Mattias Jogmark tävlar i är gevär 50 meter tre ställningar. Under maj och juni månad har 17-åringen, som representerar Vellinge Sportskytteklubb när det gäller gevärsskytte, tävlat i stort sett varje helg med siktet inställt på att ta en plats i den svenska landslagstruppen till EM, för både seniorer och juniorer, i slovenska Maribor, 20 juli – 1 augusti. 

– Självklart kändes det riktigt kul när man fick beskedet att man blivit uttagen. Hela säsongen har mitt stora mål varit att få skjuta på EM så jag är väldigt glad att jag klarat det. 

Mattias har tidigare vunnit ett skol-SM-guld och JSM-guld i korthål. Nu laddar han för karriärens första Europamästerskap.  

– Visst känns det lite nervöst men det ska också bli väldigt roligt och en bra erfarenhet. Jag har heller aldrig rest så långt bort och tävlat tidigare. Målet är att skjuta bra, gå till final och där hamna någonstans i mitten, berättar Mattias. 

Jogmark började med skytte som sjuåring inspirerad av sin pappa Thomas som också höll på med skytte. Han började då skjuta med Eslövs Skyttegille på Sallerupsskolan där han blev kvar. Marieholmssskytten har under åren hunnit med att testa på en rad olika sporter men bestämde sig för att skytte skulle bli sporten att satsa på. 

– Det är en lugn sport och jag är en lugn person av mig. Därför passar det mig, säger Mattias som också har en lillebror i Niklas som också skjuter skarpt. 
Till hösten börjar Mattias tredje året på Skyttegymnasiaet i Sävsjö där han får möjlighet att träna skytte kombinerat med fys drygt tio timmar i veckan. Plus åka på väldigt många tävlingar. 
– Mitt mål med karriären är att gå så långt som möjligt. Men jag tar steg för steg. Nästa blir väl att bli uttagen till en Världscup som senior. 
Och drömmen är?
– Att ta medalj på ett OS. 
Förutom att skjuta så bra som möjligt siktar också Mattias på att ta körkort till hösten. foto: Tommy Stambolovski

Förutom att skjuta så bra som möjligt siktar också Mattias på att ta körkort till hösten. foto: Tommy Stambolovski

Publicerad 28 June 2015 17:00