Sant och falskt om gener

Av
Lokaltidningen Mellanskåne

 ESLÖV. ”Ditt åldrande är förutbestämt av dina gener”, ”Könsskillnader beror bara på sociala normer”, ”Evolutionen gynnar skönhet, inte intelligens”
Den 27 oktober blir det en föreläsning om gener i Eslöv. Det blir en kväll då man vrider och vänder på de vanligaste påståenden och föreställningar om genernas påverkan på livet. Föreläsare är Jessica Abbott, docent i evolutionär ekologi, Lunds universitet. Jessica Abbott forskar om evolution, genetisk variation och könsskillnader. Under kvällen bemöter hon påståenden och föreställningar om hur generna påverkar våra liv. Vad är egentligen sant och vad är falskt?
- Huruvida arv eller miljö är viktigast är något som har dryftats länge och i många olika sammanhang. Att våra gener i viss mån styr våra liv tror nog de flesta av oss på, men hur mycket och på vilka sätt? Är vi förprogrammerade att få vissa sjukdomar eller att åldras på ett särskilt vis? Och hur är det egentligen med könsskillnader – är det främst kultur eller gener? säger Charlotte Nilsson, projektledare på Folkuniversitetet.
Föreläsningen är en del i programserien ”Sant eller falskt?” som genomförs av Folkuniversitetet. I ”Sant eller falskt?” bemöter forskare från universitet och högskolor vanliga påståenden och föreställningar om ämnen som berör oss alla.
 Föreläsningen sker på Bian, Köpmansgatan 8, Eslöv, klockan 19-20.30. Fri entré och ingen föranmälan krävs.

Publicerad 13 October 2014 11:55