Tvillingfrossa på bygatan

ÖRTOFTA. Cirka 1,5 procent av alla födslar i Sverige resulterar i tvillingar. Men i Örtofta ser man ingen nödvändighet i att bekräfta statistiken. Där hyser en gata ensam hela sju tvillingpar.
Örtofta har cirka 200 invånare. Uppskattningsvis bor färre än 30 av dem på Centralgatan. Men på denna korta gata, med ett fåtal hus, finns hela fem tvillingpar. Eller sju, om man räknar med kioskägaren Brita Nilsson och hennes dotter, Janet Nilsson, som ärligt talat tillbringar så mycket tid i sin kiosk att de nästan kan räknas som ett permanent inslag på gatan. Båda är är ena hälften i ett tvillingpar. Precis som Hedvig och Freja Nilsson, åtta år, Mimmi och My Mathiasson, 12 år, samt Felicia och Mathilda Kindeberg, 18 år. De sex barnen bor som närmaste grannar på Centralgatan. Dessutom är Felicia och Mathilda Kindebergs äldre syskon, 26 år, tvillingar.
– Våra bästa kompisar är också tvillingar. Så vi är ganska vana vid det, säger Felicia Kindeberg.

Bara spekulationer

Tim och Lo Tinghammar, 15 år, är ännu ett tvillingpar på Centralgatan. Det går bara att spekulera i hur sju tvillingpar har hamnat på samma bygata. Vattenteorin är populär.
– Många säger att det beror på att det är socker i vattnet. Men vi bodde inte här när Hedvig och Freja föddes, utan i Arlöv… Men det är ju klart, där finns också ett sockerbruk, med socker i vattnet, säger Tommy Nilsson.
Bella Tinghammar däremot blev gravid med sina tvillingpojkar i Örtofta, dock inte på Centralgatan.
– Det är helt otroligt med så många tvillingpar på gatan, men det är svårt att ha en teori om varför det är så, säger hon.
Tillsammans försöker de dra sig till minnes hur många tvillingar det rör sig om egentligen. Både i nutid och dåtid.

Även tidigare

Det tycks alltid ha varit gott om tvillingar i byn. Även Väggarp har haft sin beskärda del. I Tim och Lo Tinghammars klass i Håstad fanns två andra tvillingpar.
– Ett tvillingpar, i 25-årsåldern,som flyttat ut, bodde också här på gatan, inflikar Lone Matthiasson.
En gata full med tvillingar är bra, tror Bella Tinghammar.
– Med så många tvillingar behöver de inte känns sig unika eller annorlunda. Här är det inget märkligt att vara tvilling.
En nackdel med att vara enäggstvilling, som exempelvis hennes söner är, är att ingen vet vem som är vem, menar hon. Till och med föräldrarna tar fel ibland. Men Mimmi och My Mathiasson tycker att just det är en av de bästa aspekterna på tvillingskapet.
– Det är bara roligt. Trots att vi går i olika grupper i klassen brukar läraren ta fel på oss, säger My Mathiasson.

Bästa vänner

Hon är äldst av de två, ett faktum som bara är viktigt när man verbalt behöver hävda sig mot sin syster. Hon tycker inte att hon har några särskilda storasyster-egenskaper. Tvärtom så är det Mimmi Mathiasson som brukar bestämma.
Det finns flera fördelar med att vara tvilling. Att aldrig behöva vara ensam och att alltid ha någon att vara med är kanske den största.
– De har alltid någon att vara med, det betyder mycket. De har alltid varandra. Även om det slår gnistor ibland säger Tommy Nilsson.
My Mathiasson instäm-mer:
– Jag leker bara med Mimmi och en annan tjej. Så på sätt och vis är Mimmi min bästa vän.

Publicerad 24 February 2014 13:07