Konstverk och lekplats i ett

"Det började med att jag virkade runt ett träd"

Av
Jonas Lundin

Jonas Lundin redaktion.mellanskane@lokaltidningen.se

BESSINGE. Europas kanske enda virkade lekplats ligger i Bessinge utanför Hörby. På kort tid har fler än 300 besökare hittat hit.

På uppfarten till huset står en björk i en gigantisk virkad socka. En bil har fått en virkad variant av "motorvärmare". Ingen tvekan. Här ligger Sveriges enda virkade lekplats för barn. Ett hoppnät av garn i regnbågens alla färger.
– Det började med att jag virkade runt ett träd. Sedan fick jag idén att även virka runt en studsmatta. Och när jag såg en bild på en virkad lekplats i Japan, tänkte jag: "Det här måste jag göra", säger Berit Wilkmar, initiativtagare, tillika konstnär och pensionär.

Lång kö
På öppningsdagen den första maj stod kön av barn lång. På bara åtta dagar har lekplatsen haft fler än 300 besökare.

Berit Wilkmar, numera bosatt i Västergötland, har varit konstnär hela livet. Hon kallar sig självlärd. Främst har hon målat, först i olja, sedan i akryl. Hon har också till och från arbetat som teckningslärare och servitris för att tjäna sitt uppehälle. Men det här med virkning är något nytt för henne.

Från att hon fick idén till leknätet tog det 14 månader innan det hängde färdigt mellan träden i dotterns trädgård. Bara att virka allt tog sju månader. Men då hade hon hjälp av åtta "medvirkare". De torra ordvitsarna haglade tätt under virkningsarbetet, berättar hon.

Alla sinnen
– Det är ett konstverk som fungerar som lekplats. Här kan man uppleva konsten med alla sina sinnen, säger Berit Wilkmar och berättar att det hela är ett led i hennes tanke att konsten inte behöver vara inom fyra väggar. Det lyckades hon göra när hon sysslade med väggmåleri i Mexiko för 13 år sedan. 

Berit Wilkmar har stora förhoppningar.
– Vi hoppas på fullt hus i semestermånaden juli, säger hon.
Sista september stänger lekplatsen för säsongen. Till våren räknar Berit Wilkmar med att ha klart ett starkare nät, som inte töjer sig så mycket. Då ska även vuxna med barnasinnet i behåll kunna hoppa.

Publicerad 13 May 2013 06:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag