Samir startade hemsida om islam

ESLÖV. Samir Muric, 23 år från Eslöv, har startat Sveriges första hemsida där imamer svarar på frågor om islam. Han vill råda bot på alla fördomar och missförstånd som finns kring religionen. Tycker du att fördomarna om islam har ökat?
- Fördomarna kanske, men inte antalet människor som tror på dem. Många har fått en större förståelse för islam. Framför allt de som lever nära muslimer, som grannar, kollegor eller till och med ingifta. De som har fördomar är ofta personer som inte har någon kontakt med muslimer.
Vem svarar på frågorna?
- Det utbildade imamer som svarar. De bor i västvärlden, eftersom de förstår oss i väst bättre än imamer i Mellanöstern
Kan du beskriva islam kort?
-Islam härstammar från ordet salam som betyder fred. Anhängarna av islam blir således fredsbärande. De som går emot detta går emot hela grundtron i islam. Islam handlar mest om relationer, till Gud och medmänniskor. Synd är en synd, men Guds nåd är större än synden.
Vad är det för frågor som ställs på bloggen?
- Det är allt mellan himmel och jord. Ofta väljer jag frågor som är provocerande och sticker ut, för att väcka uppmärksamhet. Frågor som till synes skulle kunna bekräfta fördomarna om muslimer, men  när man sedan läser svaret så är det inte så. En sådan fråga är om  muslimer får slå icke-muslimer. Självklart får de inte det. En annan provocerande fråga är om muslimer får slänga skräp. Vilket ingen bör, oavsett religion.
Det finns en fråga om huruvida man ska noppa ögonbryn som är igenväxta över näsroten.
-Alla frågor är förstås relevanta, men jag tycker inte att sådant här är så viktigt egentligen. Många nyfrälsta blir övernitiska och vill ha svar på allt. Viktigast är relationen till Gud, att man inte ljuger eller sysslar med bedrägerier, är en del av samhället och hjälper sina medmänniskor.
Du håller själv på att utbilda dig till imam.
- Ja, jag läser en distanskurs i Kanada. Jag tycker att imamer behövs. Av cirka 30 församlingar i Sverige bedömer jag att endast en fjärdedel av har en utbildad imam. Övriga har ersättare, det vill säga någon som läst på egen hand, och det är inte samma sak. Jag vill att det ska finnas en imamutbildning i Sverige så att vi får ut ordentligt utbildade imamer. Det är det enda sättet att integrera islam i det svenska samhället.
Hur har reaktionerna varit?
- Bra. Bloggen har 200 besökare dagligen. Tyvärr har jag fått en de anonyma hot och kräkningar med.

Publicerad 11 December 2012 13:10

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag