Filmvisning i ladan

Hot Spot Kölleröd tar dig med på resa i tiden

KÖLLERÖD. Öltillverkning, medicingummor och en av få bevarade renässansträdgårdar. Trakterna kring Kölleröd är fyllda med spännande historier och platser. Under tio onsdagskvällar framöver kan allmänheten ta del av de många pärlorna.

Lokaltidningen berättade om Leaderprojektet Hot Spot Kölleröd redan i julas. Tanken är att få fler turister till området, men även att lära den egna befolkningen mer om sin egen omgivning och dess historia. Sommarens huvudaktiviteter kommer att förläggas till onsdagskvällar och består av både guidade turer och filmvisningar.
– Det finns en hel uppsjö med filmer om livet i trakten förr i tiden. En stor del av filmerna handlar om den självhushållning som var väldigt utbredd förr i tiden, berättar projektledaren Eva Grip.

Filmerna kommer att visas i ladan på Kastanjegården i Kölleröd, där filmaren Anders Weberg och kläddesignern Magdalena Gabban bor med sina två barn sedan några år tillbaka.
– Jag har visat film i ladan förut, så det kändes helt rätt att förlägga sommarens filmvisningar till vår gård, berättar Anders Weberg.

Bland de många filmerna som visas kan nämnas ett besök på den numera nedbrunna gården Rebbetuaröd år 1938. Publiken får bekanta sig närmare med en av traktens många ”malttorkor” där man bryggde öl förr i tiden.
– Jag är själv med i filmen som liten pojke, berättar Nils-Emil Nilsson, som hjälpt till att sätta dokumentet från sin gamla släktgård i sitt historiska sammanhang.

I en annan filmsekvens får publiken bekanta sig närmare med dåtidens stora botgörare i trakten, Brännerista Bengta och hennes torp. Och även här visar det sig att Nils-Emil Nilsson är något av en vandrande historiebok.
– Som liten pojke fick jag något slags eksem och började tappa håret i ögonbrynen. Mormor begav sig till Brännerista Bengta och kom tillbaka med en flaska svart vätska. Det tog inte lång tid förrän ögonbrynen började växa igen, men vad flaskan innehöll förblir en hemlighet, berättar han.

En av många guidade turer som ges under onsdagskvällarna går till Prästgårdsparken i Östra Sallerup. Parken är en av få bevarade renässansträdgårdar i Europa och sköts av föreningen Jöns Henrikssons minne, uppkallad efter den präst som anlade trädgården.

Jöns Henriksson verkade i en tid när krigen mellan Sverige och Danmark pågick som bäst i Skåne. För att inte göra sig ovän med någon delade prästen upp trädgården i två delar.
– Den ena delen utgjorde en hyllning till den nye svenske kungen Karl XI medan den andra delen hyllade danska fältherrar. Däremellan anlade Jöns Henriksson en hög buske så att de två fienderna inte skulle råka se vad som fanns på andra sidan, berättar föreningens kassör Lennart Wennerholm.

Onsdagskvällarnas program

27 juni: Stillbilder från Långaröds socken under hela 1900-talet samt kortfilm om höstmarknad i Pickelhatta¬byn i Ellestorp. Kastanjegården klockan 19. 4 juli: Utflykt med guide klockan 18. 11 juli: Utflykt med guide klockan 18. 18 juli: Film om Ett år i Långaröds socken dokumenterad av Önneköps byaförening. Kastanjegården klockan 19. 25 juli: Film om öltillverkning och fest i Rebbetuaröd år 1938. Kastanjegården klockan 19. 1 augusti: Utflykt med guide klockan 18. 8 augusti: Film om Torvupptagning i Farhults By. Inspelad under temadag 2007 då Farhults by och mossars samfällighetsförening rekonstruerade proceduren. Kastanjegården klockan 19. 15 augusti: Utflykt med guide klockan 18. 22 augusti: Film om byavandring i Långaröds socken. Bekanta dig närmare med platser som brydestugan i Skärhus och Brännerista Bengtas torp. Kastanjegården klockan 19. 29 augusti: Utflykt med guide klockan 18. För mer information kring utflykterna, besök http://www.hotspotkollerod.se Filmvisningarna kräver föranmälan senast två dagar i förväg. Anmälan görs via haj@butikgul.se

Publicerad 26 June 2012 00:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag