Fladdermöss är svårfångade på bild, men denna krabat fastnade.
Foto: Sofia Gylje, Nordisk Fladdermus

Fladdermöss är svårfångade på bild, men denna krabat fastnade. Foto: Sofia Gylje, Nordisk Fladdermus

"Fladdermöss är så coola"

Espen Jensens favorit är Brun långöra

HÖÖR. Hallå där Espen Jensen, glaskonstnär och fladdermusentusiast i Höör, varför är du så intresserad av fladdermöss?
-För att de har så hemlighetsfulla och coola.
Du har både föredrag om dem och fladdermusvandringar, eller hur?
-Ja, vandringarna börjar i maj. Dels i Malmö, som är knutna till Det vilda Malmö, dels i Höörsområdet. Vid Ringsjön någonstans, nära Fulltofta, tror jag.
Hur länge har du varit intresserad av fladdermöss?
-Sedan jag var barn. Men det är bara de senaste två åren som jag satt mig in i fladdermössen och blivit riktigt biten av dem.
Vad brukar människor inte känna till om fladdermöss?
-Det är rätt mycket. Människor vet generellt inte så mycket om fladdermöss. Jo, att de kan ha flyga och orienterar sig med ekolokalisering vet de flesta. Men det finns många felaktiga fördomar: att de är farliga, sätter sig i håret och bits. Jag arbetar för att bryta fördomarna, eftersom fladdermöss förtjänar en positiv uppmärksamhet. Många vet inte att en fladdermus kan ta 2000 myggor på en natt. Tänk vad många myggor vi haft utan fladdermöss. De är gamla däggdjur, cirka 60 miljoner år gamla.
När ser man fladdermöss lättast?
-Precis innan solnedgången då de är aktiva och ger sig ut för att äta. Ofta jagar de insekter vid lyktstolpar. Har man en trädgård med träd och buskar är det sannolikt att det finns fladdermöss där.
Vem kan följa med på dina vandringar?
-Alla kan följa med. Jag tror både att vuxna och barn tycker att det är spännande. Vandringen tar en, två timmar. Vi går dock inte så mycket eller långt, utan tittar och lyssnar på dem. Vi lyssnar också på andra ljud som hör natten till, på ugglor, rördrom och näktergal.
Vilken är din favorit-fladdermus?
- Det finns många som är fina Det finns 19 sorters fladdermus i Sverige och tusen i hela världen. Men jag tror att jag väljer Brun långöra. Den är liten, hårig, har jättelånga öron, är tystlåten och ser snäll ut. Den är otroligt duktig på att flyga och kan stå stilla i luften över bytesdjuret på marken.
 

Publicerad 04 April 2012 10:33