Jörgen Wernefeldt och Anna Fogelström har haft sina tvivel inför att öppna lanthandeln i Önneköp på nytt. ”Men man måste våga ta risker, annars utvecklas aldrig samhället”, säger Anna Fogelström. Foto: Marek Stefaniak

Jörgen Wernefeldt och Anna Fogelström har haft sina tvivel inför att öppna lanthandeln i Önneköp på nytt. ”Men man måste våga ta risker, annars utvecklas aldrig samhället”, säger Anna Fogelström. Foto: Marek Stefaniak

Här lever lanthandeln

Modig duo i Önneköp tar saken i egna händer

ÖNNEKÖP. En efter en bommar de igen för gott. Men inte i Önneköp. Där har Anna Fogelström och Jörgen Wernefeldt bestämt sig för att blåsa nytt liv i den nedlagda lanthandeln. Den sista mars är det nyinvigning.

– När affären stängde i höstas var min första tanke att det säkert skulle komma någon som tog över, men det gjorde det aldrig. Då bestämde vi oss för att ta saken i egna händer, berättar Jörgen Wernefeldt, som gläds åt att inte längre behöva arbetspendla till Malmö.

Inne i personalutrymmets kök sitter sambon Anna Fogelström och har affärsmöte. Snart står det klart att Kravodlarna Anna Elmlund och Anders von Wachenfeldt från trakten ska bli nya grönsaksleverantörer åt Önneköps Livs. Precis som de nya ägarna vill ha det.
– Vi kommer att satsa stort på samarbete med lokala producenter och leverantörer. Det blir mer skonsamt mot miljön samtidigt som vi kan hjälpa andra företag i området, säger Anna Fogelström.

Liten turistbyrå
Även den lokala besöksnäringen gynnas när lanthandeln öppnar i ny regi.
– Många som besöker Önneköp har svårt att hitta till alla fina attraktioner i trakten, till exempel kannibalmuseet eller kulturvandringarna. Därför ska vi också öppna en liten turistbyrå i ena hörnet av lokalen. På sikt blir det kanske även aktuellt med cykeluthyrning, avslöjar Anna Fogelström.

Butikslokalen har fått sig ett ansiktslyft inför nyinvigningen. Allt utom den gamla charkdisken är nytt, men ändå inte.
– Vi har köpt in begagnad interiör och återanvänt den, säger Anna Fogelström.

Av naturliga skäl finns det inte utrymme för till exempel tjugo sorters havregryn i hyllorna. Men de nya ägarna är måna om att kunna erbjuda både lågprisalternativ och kvalitetsprodukter i sortimentet, allt efter kundernas önskemål. Dessutom utökas öppettiderna.
– Vi kommer att hålla öppet mellan klockan nio och sju på vardagar så att folk hinner handla efter jobbet. Affären kommer även att vara öppen på lördagar, och under sommaren kommer vi dessutom ha söndagsöppet, berättar Jörgen Wernefeldt.

Strategiskt läge
Han poängterar att alla behöver livsmedel. Därför tror han också att satsningen på en livsmedelsaffär blir särskilt lyckad på en ort som Önneköp.
– Läget är mer strategiskt än man kan tro. Det är två mil till närmaste större ort och vi ligger på gränsen mellan tre kommuner, säger han.

Samtidigt medger paret att det funnits ögonblick då de har tvivlat. Anledningen är den stora lanthandelsdöden i Sverige.
– Men man måste våga ta risker, annars utvecklas aldrig samhället, säger Anna Fogelström.

Publicerad 21 March 2012 00:00