Kölleröd ska bli nytt turistnav

Landsbygden öster om Hörby ska sättas på kartan

KÖLLERÖD. Sveriges turistnäring förutspås bli dubbelt så stor fram till år 2020. Köllerödsbygden öster om Hörby vill hänga med i utvecklingen. Nu har Leader MittSkåne beviljat drygt 640 000 kronor till ett projekt som ska sätta ett av Skånes minst kända områden på kartan.

Tänk dig en vandring genom Sveriges "sydligaste vildmark" där du kan se spår efter flera generationers samhällen. Fortsätt till ett mysigt gästgiveri innan du avslutar äventyret på landets enda kannibalmuseum.

Landsbygden öster om Hörby är något av en vit fläck på kartan för många utländska turister såväl som den inhemska befolkningen. Ändå finns här en uppsjö med spännande upplevelser att ta del av, inte minst Linderödsåsens unika landskap. Något som en rad föreningar och näringsidkare i trakten tänker bli bättre på att marknadsföra både inåt och utåt.
– Det här är ett unikt område där du kan kombinera rekreation med kunskap, eller som vi uttrycker det: enar, stenar och kor, säger Eva Grip.

Bokningsbara paket
Hon är projektledare för "Hotspot Kölleröd", ett nystartat turistprojekt som beviljats drygt 640 000 kronor i bidrag av Leader MittSkåne. Det engelska ordet Hotspot syftar på ett dynamiskt nav där både unga och gamla såväl som infödda och nyinflyttade ska sammanstråla.
– På så sätt kan vi dra nytta av allt ifrån personer med extremt god lokalkännedom till dem som kan ge oss nya och fräscha infallsvinklar på trakten, förklarar Eva Grip.

Den lilla orten Kölleröd har valts som utgångspunkt eftersom den ligger ganska precis i mitten av det område som man vill marknadsföra. Men även orter som Önneköp, Långaröd, Östraby, Pärup och Östra Sallerup kommer att spela en nyckelroll i projektet.
– Projektet löper över ett och ett halvt år. Några av våra mål är att ta fram minst fem cykelslingor, minst fem promenadslingor och lika många bokningsbara paket. Vi vill även ta fram attraktioner som fördelas över årets alla årstider, berättar Eva Grip.

Labyrint i majsfält
Fyra möten har redan anordnats inför projektet och fler aktörer har anslutit sig allteftersom. Bland de många upplevelser som skulle kunna ingå i de bokningsbara paketen kan nämnas potatisplockning med hjälp av ardennerhäst och en labyrint i ett av traktens många majsfält.

Men än så länge handlar det mesta om visioner. Nu väntar 18 intensiva månader där de lösa idéerna ska omvandlas till ett regelrätt koncept, bland annat med hjälp av en rad inspirations- och idéträffar.
– Det stora i Hörby kommun är naturen och kulturen, och något som vi med fördel kan sälja i takt med att landets turistnäring blir allt viktigare, säger Karin Kroon Gunnarsson, näringslivs- och turismsamordnare på Hörby kommun.

En av många lokala näringsidkare som redan engagerat sig är Arnold Wernersson, som äger och driver Arnolds Kannibalmuseum utanför Önneköp.
– På sikt hoppas jag givetvis på ett ökat besöksantal. Nyckeln till framgång ligger i att vi samarbetar och får våra kunder att upptäcka grannens hantverksateljé eller trädgårdsbutik. Turisterna hinner kanske inte göra allt på en gång, men tanken är att de ska komma tillbaka, säger han.

Publicerad 17 December 2011 00:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag