Stora ord i litet format

Venarödsbo driver eget förlag

VENARÖD. Man behöver inte bo i storstaden för att vara kreativ. Fråga bara poeten Tomas Ekström som lämnade Malmö för Venaröd och startade eget bokförlag.

En gång i tiden besökte människor telegrafstationen i Venaröd utanför Hörby för att skicka viktiga meddelanden. I dag bor Tomas Ekström och hans familj i byggnaden.

Men på sätt och vis utgör platsen fortfarande en central punkt för viktiga budskap. Tomas Ekström är poet och numera även förläggare. 
- Förlagets huvudkontor ligger på Söderslätt, men det här är något av vår norra filial, berättar Tomas Ekström.

Svårigheterna med att nå ut i en deckarfixerad värld fick honom att starta 668 Förlag tillsammans med vännen Jonas Svensson.
- Som poet får man se till att hitta sina läsare. Saken blir inte bättre av att de stora förlagen är allt mindre intesserade av smal litteratur. Någonstans där föddes idén till att starta ett eget förlag, berättar han.

Lämnade Malmö
Valet att lämna det pulserande Möllevången i Malmö till förmån för lilla Venaröd går hand i hand med Tomas Ekströms filosofi om att utmana det etablerade.
- Storstaden har inget monopol på kreativitet. Därför har vi också skrivit in våra respektive bostadsorter, Venaröd och Hönsinge, i bokförlagets logotyp.
Inte helt oväntat ligger förlagets tonvikt på poesi. Bland författarna som ges ut kan nämnas Lars Palm och Nina Ahlzén. Den ”smala” litteraturen återspeglas till och med i formatet.
- En del av förlagets verksamhet går ut på att ge ut poesi i små häften som vi själva skriver ut, skär till och häftar ihop. I Sverige ser man fortfarande ner på sådant här i vissa litteraturkretsar, berättar Tomas Ekström.
Men skrattar bäst som skrattar sist. Tomas Ekström pekar på vad som hänt inom musikbranschen på senare år.
- De små självständiga skivbolagen har seglat upp som viktiga källor till ny musik. På samma sätt kan ett poesihäfte liknas vid en demo som gör att du blir upptäckt tidigt i stället för att behöva vänta tjugo år på att bli utgiven.

Små medel
En annan aspekt som förändrat spelreglerna är den digitala tekniken. Numera kan man driva ett förlag med relativt små medel.
- Den digitala tekniken gör att du kan trycka en bok efter behov i stället för att ha en jätteupplaga som ligger och dammar i ett lager. Dessutom kan man ju ladda ner litteratur från nätet, säger Tomas Ekström, som själv tänker lägga ut vissa av förlagets verk för nedladddning.
Att ”David”kan utgöra ett fullvärdigt alternativ till ”Goliat” blir tydligt när Tomas Ekström avslöjar förlagets nästa utgivning. 
- Det blir en bok med texter av Skånska dagbladets krönikör Stefan Bergmark. Tänk, här sitter vi på vischan och ger ut en bok av en känd Malmöbo, säger en nöjd Tomas Ekström.
Marek Stefaniak

Publicerad 12 March 2011 03:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag