PROFILERAR. Peter Sjöblom, Håkan Lesse och Therese Thorgren slår ett slag för Hurvas goda sidor. Foto: Marek Stefaniak

PROFILERAR. Peter Sjöblom, Håkan Lesse och Therese Thorgren slår ett slag för Hurvas goda sidor. Foto: Marek Stefaniak

Alla vägar bär till Hurva

Invånare profilerar byn genom kampanj

HURVA. Järnvägsspåren har fått ge plats åt en basketplan och handelsgatan är ett minne blott. Men lilla Hurva har ett geografiskt läge som är få byar förunnat. Nu har en grupp bybor startat en kampanj som ska stärka ortens attraktivitet.

Håkan Lesse, Peter Sjöblom och Therese Thorgren är tre av Hurvas cirka 370 invånare. Tillsammans med den lokala byföreningen har de startat en kampanj med namnet "Hurvas goda sidor".

I sammanlagt 17 punkter lyfts den lilla byns fördelar fram. Kungsordet är kommunikationer.
– Byn har helt makalösa förbindelser åt i princip alla väderstreck. På två minuter kommer du ut på E22 som tar dig vidare till antingen Kristianstad, Hörby, Lund eller Malmö. Vill du inte köra bil så kan du ta expressbussen till exempelvis Lund på femton minuter, säger Håkan Lesse när vi träffas i hans kombinerade bostad, butik och utställningslokal i det före detta stationshuset.

Minns morden 1952
En orsak till kampanjen är att byn verkar dras med ett oförtjänt dåligt rykte.
– Många har uppfattningen att byn håller på att självdö eftersom järnvägen och de många affärerna har försvunnit. I själva verket ligger invånarantalet på en stadig nivå med skillnaden att Hurva gått från att vara en hantverks- och handelsort till att mer vara en boendeort, säger Håkan Lesse.

En fruktansvärd händelse som ägde rum 1952 tycks också klänga sig fast i folks medvetande.
– En del människor påstår att byn har kvar stämpeln från de beryktade Hurvamorden då nio människor blev mördade över en natt, berättar Peter Sjöblom.

Lugnt och tryggt
Men dagens Hurva är allt annat än ett otryggt samhälle. Den måttliga tillväxten kring den gamla bykärnan med alla pittoreska stigar och gångar har skapat en lugn och trygg miljö.

Tillsammans med faktorer som goda kommunikationer och en utbyggd förskola erbjuder byn det mesta som en barnfamilj kan önska sig.
– Och så har vi ett otroligt rikt föreningsliv som skapar en stark gemenskap mellan invånarna. Vår kampanj kommer förhoppningsvis också bidra till att stärka bybornas identitet, berättar Therese Thorgren.

Hon bor kvar i föräldrahemmet och reser själv med expressbussen för att ta sig till filosofistudierna vid Lunds universitet.

Fler bussturer
– Byn passar även utmärkt för studenter. Månadskortet blir både billigt och praktiskt eftersom du kan nå en massa orter utan att behöva passera för många zoner. Och nu har man dessutom utökat expressbussarnas turer, berättar Therese Thorgren.

Eslövs kommun hjälper till att uppmärksamma den nya kampanjen. Och inom kort dyker det troligtvis också upp en ny hemsida om Hurva.
– Det finns redan flera mindre sidor och bloggar om orten. Tanken är att försöka samla alla på den nya hemsidan, för tillsammans står man starkare, berättar Therese Thorgren. 

Marek Stefaniak

"HURVAS GODA SIDOR" I URVAL
-
Boendeort med en lugn och trygg miljö.
- Väl fungerande förskoleverksamhet.
- Läget mellan slätt och skog ger närhet till goda rekreationsområden.
- Boende till konkurrenskraftigt pris beroende på lägre skatt och fördelaktigare huspriser.
- Resurser för idrott av inom- och utomhuskaraktär.
- Rikt föreningsliv och en egen festlokal.
- Eget gästgiveri som utgör en naturlig träffpunkt i byn.
- Läget vid E22 erbjuder snabba bil- och bussförbindelser, exempelvis 15 minuter till Lund.
- Blir en ännu mer intressant ort i takt med utvecklingen av näringslivet i norra Lund.

Hurva ligger mitt i Skåne mellan skog och slätt. Ändå tar det bara 15 minuter med bussen till Lund. Foto: Marek Stefaniak

Hurva ligger mitt i Skåne mellan skog och slätt. Ändå tar det bara 15 minuter med bussen till Lund. Foto: Marek Stefaniak

Publicerad 02 March 2011 03:00