Följ med Peder in på Trollenäs och Ellinge

”De berättar om sig själva och sina älskade slott”

ESLÖV. Snart kan du möta husfolket bakom murarna till Trollenäs och Ellinge slott. Det är antikexperten och journalisten Peder Lamm som tillsammans med ett team från TV8 rest runt i Sverige och kommit slottens ägare och anställda in på livet.

– Vi blandar tinnar och torn med hur det är att leva vardagsliv på slotten. Det är ett imponerande jobb som man gör. Vi kommer att avliva många fördomar, det kan jag lova. Det berättar om sig själva och om sina älskade slott med stor inlevelse.

Ingen tweed

– Den tid är förbi då man mötte grevar i tweed. Nu handlar det om företagande och att ta stort ansvar både för kulturella värden och ekonomin, säger Peder Lamm under inspelningspaus vid en herrgård i Mellansverige.
Tisdagen den 5 oktober får tittarna möta slottsfrun Rigmor Trolle på Trollenäs slott och följa henne både i arbetet och privat.

– En fantastisk kvinna som bjöd på sig själv i stora portioner. Vi fick följa med henne på yoga, göra ett besök hos frissan och träffa henne när en damklubb kommer på besök. Hon berättar om slottet och sitt jobb för att vårda det för framtiden och verksamheten på gården.

Moderna slott
Redan när man planerade TV-serien hade man bestämt att inte "bara" berätta om slottens månghundraåriga historia och om alla som bott där genom århundradena.

– Vi skulle intervjua folket som bor där, både ägarna och anställda för att ge en bild har hur ett slott fungerar i modern tid. Och det har vi lyckats med, säger Peder Lamm.

Inspelning
Varje program har tagit fem dagar att spela in. Tolv timmars inspelat råmaterial har klippts ned till 45 minuter.

– Alla vi träffat har tagit emot oss med öppna armar och snällt stått ut med att ha TV-folk i hälarna en hel vecka. Det har helt enkelt varit fantastiska, säger han.

Tisdagen den 12 oktober är det dags för slott nummer två.

Då sänds "Slottsliv" från Ellinge slott. Där tar Mikael och Barbro Wehtje emot. De berättar om verksamheten på gården, hur man vårdar slottet – och om hur populärt Ellinge är som plats för romantiska bröllop.

Eslövsbesök
Dagen innan besöket i Ellinge finns för övrigt Peder Lamm på plats i Eslöv där han medverkar vid en värderingskväll som Svensk Fastighetsförmedling arrangerar den 11 oktober på Medborgarhuset klockan 17. Ett och annat snack om slotten i Skåne lär också hinnas med.


Sändningstider

”Slottsliv” sänds i TV8 på tisdagar klockan 21. Programmen kan även ses i efterhand på tv8play.se.

Publicerad 30 September 2010 10:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag