Arga snickarens tips när bygglusten vaknar

”Samarbete och planering gör jobbet”

Av
Nina Eggerth

BYGGTIPS. Bygglusten vaknar hos många när det blir sommar. Kanske vill man bygga en härlig veranda, eller snickra en gäststuga? Men efter några månaders sågande och spikande är kanske tidsplanen överskriden, och ingenting blir klart.

Hur gör man för att lyckas med ett renoveringsprojekt? Anders Öfvergård, känd som Arga Snickaren i Kanal 5, har lång erfarenhet av mindre lyckade renoveringar, och med det följande relationsproblem.
– Oj, oj, oj! Jag träffar par som inte talar med varandra. Renoveringen blir inte klar och det blir knas på relationen, säger han.

Var realistisk
Innan man startar en renovering eller annat projekt ska man tänka till ordentligt och vara realistisk.
– Vissa personer är duktiga, men man ska inte ge sig på det som är över ens förmåga. Man kan börja med att titta sig i spegeln och fråga sig "Kan vi det här?", "Vad behöver vi ta in hjälp till?", säger han.
När man är helt klar över vad man ska göra och vad man behöver hjälp med, är det dags att börja med inköp.
– Åk till ett seriöst byggvaruhus där de kan hjälpa till.

Det är viktigt att också göra upp en tidsplan som håller.
– Vi har väl alla en tidsoptimist inom oss. Man kan räkna med att om man tror att det tar en vecka så tar det tre. Sedan kan man också fundera på om man vill att hela semestern ska gå till att bygga en altan.

Samarbete viktigt
Ett bra samarbete är minst lika viktigt för att renoveringen ska bli till en positiv upplevelse.
– Ett bra samarbete är när man gör olika saker och når ett mål tillsammans. Om den ena inte är duktig på att bygga ska den personen få mer tid på sig annars blir det lätt att den andra tar över.
Det är klokt att hålla ett lagom tempo och dela upp jobbet i mindre bitar.
– Sätt upp delmål. Gör små jobb som blir klara på kort tid. Det känns kul och stärker självförtroendet.

Om den ena parten inte vill vara med i renoveringen tycker Anders Öfvergård att det är viktigt att han eller hon säger det, och att man tar med det i tidsplaneringen.
– Den som inte bygger ska också vara försiktig med att mata den som bygger med alltför många nya idéer. Det skapar stress.

Publicerad 22 May 2010 03:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag