”Protesterna ska höras till Riksdagen”

Manifestation mot borrplanerna i Oderup

HÖRBY. Ta med en koskälla, instrument eller varför inte en kazoo så våra protester hörs ända till Riksdagen, uppmanas alla som vill vara med och protestera mot Shells planer på att provborra efter gas i Oderup söder om Hörby. Bakom uppmaningen står arrangörerna av en manifestation mot borrplanerna.

"Mot sHell för framtiden" kallar grannar i Oderup och organisationen Heaven or sHell den manifestation som arrangeras i Oderup lördagen den 24 april klockan 13.

Upprop
- Vi som lever i Oderup inbjuder alla att med kraft och ljud visa omvärlden att så här får det inte gå till. Vi accepterar inte en uråldrig minerallag som ger Shell rätt att provborra efter fossilgas, skriver arrangörerna i sitt upprop.

Man kräver att politikerna snarast inför en ny lag som ger markägare, kommuner och länsstyrelser rätten att säga nej till planer som Shells.

Tillstånd
I februari i år beslöt Miljödomstolen att ge Shell tillstånd att provborra efter naturgas i Oderup. Därmed gick man emot både Hörby kommuns miljönämnd och närmare 40 överklaganden.

Överklagade
Miljönämnden överklagade Länsstyrelsens beslut att säga ja till provborrningarna med motiveringen att den starka oro som projektplanerna vållat skulle orsaka ohälsa i området.

Miljödomstolen ville inte höra på det örat utan avslog överklagandena. Därmed blev det möjligt för Shell att provborra.

Publicerad 15 April 2010 13:00