Magnus Oskarsson driver Flyinge vingård. Han hoppas på att gårdsförsäljning snart ska tillåtas.
Magnus Oskarsson driver Flyinge vingård. Han hoppas på att gårdsförsäljning snart ska tillåtas. "Besökare har ibland köpt med sig vårt vin från Systembolaget och druckit det här på gården". Foto: Felix Alnemark
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Flyinge vingård ser positivt på gårdsförsäljning

Har vunnit flera internationella priser för sitt vin


FLYINGE BY. Skåne kan bli testdistrikt för att tillåta gårdsförsäljning. Flyinge vingård ser med intresse på förslaget men koncentrerar sig på att skapa så gott vin som de kan. Flera av deras flaskor har vunnit priser i både nationella och internationella tävlingar.

Säsongen är förskjuten på grund av den kalla sommaren men druvorna av den gröna sorten Solaris börjar närma sig den sötma de ska ha.

– Det känns som att det är ett större intresse för svenskt vin. Detta året har det verkligen tagit fart och varit ett rejält tryck, säger vinodlaren Magnus Oskarsson.

De får förfrågningar om att vara med i olika sammanhang och folk vill besöka gården.

– Vi har också fått lite utmärkelser internationellt.

En motion har lämnats in till riksdagen om att göra Skåne till testområde för gårdsförsäljning av öl och vin.

– Jag har följt debatten och jag tror att den kommer i ett bra skede. Vi har inte varit så engagerade i den frågan. Vi har inget vineri än och har inte vår odling riktigt där vi vill ha den, säger Magnus Oskarsson.

Vad tycker du om möjligheten att sälja vin på gården?

– Det hade varit positivt men vi är så fokuserade på vinodlingen. Det hade varit trevligt att kunna ta emot folk.

De satte de första stockarna 2009 men det tar några år innan de ger frukt. Den första skörden gjorde 2012. Året därpå kom deras första vin i eget namn. Vinerna kallar de Pegasus för kopplingen till hästnäringen i trakten.

Flyinge vingård har tre olika vita viner, fat, original och stål. Ett vin är jäst i ståltank och ståltankslagrat, det andra är jäst och lagrat på nya ekfat. De har också ett mellanting där de kombinerar de andra metoderna.

I september kommer nästa utgåva och för den har de fått förstaplatsen av de nya viner som lämnats in för bedömning hos Svenska vinodlarföreningen. De fick också silvermedalj för ett av sina viner.

Men vinet håller även internationellt. I den kanske mest prestigefyllda tävlingen fick de 88 poäng av 100 vilket nådde ända upp till bronskategorin.

– Det var häftigt och lite överraskande, säger Magnus Oskarsson.

Vinet finns på tre lokala Systembolag.

– Ska vi få in den på fler Systembolag så måste försäljningen öka, säger Magnus Oskarsson.

I dagsläget tillverkas produkten på ett vineri i Åhus men de har fått bygglov för ett eget vineri på gården i Flyinge.

– Tanken är att ha ett labb, en produktionsdel och förvaringsdel där man lagrar vinerna.

Arbetet med de 7500 plantorna är omfattande.

– I år började vi 15 januari och sen har vi hållt på två gubbar konstant och så har vi haft en inhoppare som hjälpt till under säsongen, säger Samuel Oskarsson som arbetar på fältet.

De arbetar med två olika typer av beskärningssätt.

– Varje planta är väldigt individuell, säger Samuel Oskarsson.


Publicerad: 04. september 2017 08:57
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Mellanskåne

Startsidan just nu