Ministern lovar folkbildningssatsning

Fler kurstimmar för Eslövs folkhögskola nästa år

ESLÖV.

Nyligen besökte gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) Skåne, och ett av stoppen var Eslövs folkhögskola. Detta med anledning av regeringens stora satsning på folkbildning.

Av
Anja Degerholm

Regeringen satsar i budgetpropositionen för 2018 drygt en halv miljard kronor på folkbildning, som ska riktas mot de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden. Det innebär till exempel 2 800 fler deltagarveckor på landets folkhögskolor. Något som kommer Eslövs folkhögskola till gagn.

– Den här satsningen innebär bland annat att vi kan starta en allmän kurs i januari, som annars bara startar på hösten. Det ger möjlighet att hjälpa fler människor att hitta en ny riktning i livet. Och intresset är stort, vi hade 36 sökande till de 15 platserna, säger Ulrika Gleisner, rektor på Eslövs folkhögskola.

Den allmänna kursen vänder sig till personer som inte har betyg från gymnasieskolan. Och just de samhällsstödjande kurserna var ett viktigt fokus under ministerns besök.

– Vi vill visa upp vår verksamhet, vilka möjligheter och problem som finns, säger Ulrika Gleisner.

Representanter från skolan, såväl lärare som elever på de olika utbildningarna, guidade Anna Ekström runt på skolan.

– Vad tror ni gymnasieskolan kan lära av folkhögskolan? undrar Anna Ekström.

– Vi är här för att vi vill det själva, på gymnasiet känns det mer som att man är tvungen att gå i skolan, svarar Mohsen Husseini.

Han går på det så kallade Folkhögskolespåret som är för ensamkommande ungdomar mellan 18 och 21 år med permanent uppehållstillstånd. Mohsen bor på internatet med sex andra ensamkommande.

– Här får jag lära mig mer om samhället och gå snabbare framåt med svenskundervisningen. Språket är nyckeln till samhället och här är det aktiviteter som gör att jag måste prata mer med folk, säger Mohsen som framöver vill vidareutbilda sig inom vård och omsorg.

– Ja, satsa på det, det ger jobb! säger en exalterad Anna Ekström som lyssnat intresserat på Mohsens historia.

Att berätta om folkhögskolans övriga samhällsstödjande kurser och verksamhet för unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar stod också på agendan vid ministerbesöket. Hittills i år är det runt 200 personer som gått de studiemotiverande kurserna (SMF) på Eslövs folkhögskola, vilket varit möjligt tack vare ett nära samarbete med arbetsförmedlingen. I våras startades ett pilotprojekt med en studiemotiverande folkhögskolekurs med extra språkstöd, kallat SMF+.

– Många som går på SMF har haft det tufft i skolan. Här får de tre månader att få nya perspektiv och förhoppningsvis motivation att studera vidare, säger Josefin Fridh, som är ansvarig för folkhögskolans SMF-utbildningar.

Publicerad 07 December 2017 12:00

Lokaltidningen Mellanskånes nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag