Kristina Dellholm är rektor på den nya förskolan där även hunden Harry blir en viktig medarbetare.

Kristina Dellholm är rektor på den nya förskolan där även hunden Harry blir en viktig medarbetare. Foto: Privat

Hunden Harry en viktig medarbetare på Orups nya förskola

Vitsippans förskola öppnar efter årsskiftet

HÖÖR.

I januari 2020 öppnar Vitsippans förskola i nyrenoverade lokaler på bottenplanet i Orupssjukhusets östra flygel. Den ska drivas med Reggio Emilia-pedagogik och ha en egen förskolehund – labradoodlen Harry.

Nyligen beviljade barn- och utbildningsnämnden företaget Naturmontessori Väst AB tillstånd att starta en fristående förskola i Höör för maximalt 55 barn.

– Nu kan vi äntligen dra igång på allvar, säger förskolans rektor Kristina Dellholm.

Förskolans profil omfattar förutom Reggio Emilia även utomhuspedagogik.

– Det handlar inte bara om att vara ute i skogen utan även om att till exempel odla med barnen. Vi är inspirerade av "I ur och skur-metodiken", men är inte någon utomhusförskola, förklarar Kristina Dellholm.

Labradoodlen Harry, här med Axel, 2 år.

Labradoodlen Harry, här med Axel, 2 år. Foto: Privat

En viktig del av förskolans verksamhet är Harry, Kristinas allergivänliga labradoodle som är utbildad skol- och terapihund.

– En förskolehund kan inspirera och väcka lust till rörelse och samspel. Eller bara att klappa på pälsen och samtala om hundar. Det finns många användningsområden.

Kristina Dellholm har tidigare varit förskolechef i både Malmö och Höör. Sedan 2017 har hon drivit ett eget företag med fokus på utveckling av kommunikation och bemötande.

Genom sitt företag har hon också jobbat för att kunna starta en förskola i Höör. I början av året kom hon i kontakt med Naturmontessori Väst AB som nu blir huvudman för förskolan och anställt henne som rektor. Naturmontessori väst AB bedriver sedan tidigare förskolor i framför allt Bohuslän och Västra Götaland, men även förskolan Klurifax i Hörby.

Just nu renoveras den 400 kvadratmeter stora lokalen på Orupssjukhuset. Planen är att det allt ska vara klart i november, med god marginal till invigningen efter årsskiftet.

Vitsippans förskola har redan en intresselista på runt 20 familjer. Kristina Dellholm räknar med skola in cirka 20 barn när förskolan öppnar och att anställa en förskollärare och tre barnskötare tills dess. Rekryteringen av personal har redan påbörjats.

– Jag ser framemot alltihop – att få inreda lokalerna, bygga ett tryggt team och ta emot barnen, säger Kristina Dellholm.

Publicerad 17 August 2019 00:00