Kommunalrådet Johan Svahnberg (M) säger att hela kommunstyrelsen var enig om att ingå ett samarbete om ett trygghetsboende på Orup.

Kommunalrådet Johan Svahnberg (M) säger att hela kommunstyrelsen var enig om att ingå ett samarbete om ett trygghetsboende på Orup. Arkivfoto: Anja Degerholm

Höörs kommun inleder samarbete om trygghetsboende på Orup

Ska erbjuda en ny boendeform för äldre

HÖÖR.

Lokaltidningen skrev i våras om planerna om att starta ett så kallat biståndsbedömt trygghetsboende på Orup. Nu har kommunstyrelsen gett klartecken för att inleda ett samarbete med fastighetsägaren Pelle Skerup.

Av
Anja Degerholm

– Vi ser fram emot att kunna erbjuda en ny boendeform för äldre. På det här sättet kan vi dessutom få lägre hyresnivåer jämfört med nyproduktion, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Svahnberg (M).

Det var en enig kommunstyrelse som beslutade att ge tummen upp för Skerups planer. Stora delar av det gamla sjukhuset står idag tomt och i och med att HVB-hemmet under året kommer att tömmas blir det ännu mer tom lokalyta. Sedan tidigare är det klart att Förskolan Vitsippan öppnar efter årsskiftet och att Rönås byakrog flyttar sin cateringverksamhet till Orup.

Det har tidigare funnits ett särskilt boende i lokalerna, nu ska de byggas om för att anpassas till den nya boendeformen biståndsbedömt trygghetsboende. Det innebär att det kommer att finnas viss service för de boende och att de kan få hjälp och stöd. Totalt ska det byggas 22 lägenheter samt gemensamma lokaler på den översta våningen.

Tanken med denna boendeform är att bryta oönskad isolering genom till exempel gemensamma måltider, kulturella aktiviteter och socialt umgänge. Det riktar sig till personer som inte är så vårdkrävande att man behöver plats på särskilt boende.

Höörs kommun kommer att stå som huvudman för verksamheten och hyra lokaler av Pelle Skerup. Den totala hyreskostnaden är på 1 500 000 kronor per år, utslaget på de 22 lägenheterna.

Enligt kommunens egen utredning kan boendet få flera positiva konsekvenser som att kostnaderna för hemtjänsten minskas om fler personer bor på samma ställe, att fler äldre får möjlighet till social gemenskap och att "i en situation där mycket handlat om nedskärningar är ett biståndsbedömt trygghetsboende en satsning på kommunens äldre".

Publicerad 17 August 2019 06:00