Studiebesök på Svaneke Bryggeri på Bornholm. I september varje år hålls en dryckesfestival på Bornholm.

Studiebesök på Svaneke Bryggeri på Bornholm. I september varje år hålls en dryckesfestival på Bornholm. Foto: Charlotta Ranert

Festival på Ellinge slott ska uppmärksamma lokala drycker

"Hyperlokala drycker är det hetaste just nu"

MELLANSKÅNE.

Ellinge slott ska i augusti stå värd för en testfestival med lokala dryckesproducenter och inbjudna gäster. Därefter är tanken att skala upp projektet till en tredagarsfestival för alla dryckesintresserade.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

– Hyperlokala drycker är det hetaste just nu. Tanken är att skapa en dryckesfestival som är unik och som aldrig genomförts tidigare i Skåne, berättar matentreprenören och projektledaren Charlotta Ranert.

MittSkåne utveckling, som är Eslöv, Höör och Hörbys Leaderkontor, har beviljats totalt nästan 1,2 miljoner kronor av Jordbruksverket för att ta fram ett koncept för en dryckesfestival. Visit MittSkåne har också gått in med 36 800 kronor.

I slutet av sommaren ska en pilotfestival hållas på Ellinge slott. Till skillnad från många andra dryckesfestivaler- och mässor är det inte enbart provsmakningar som står i fokus. Besökaren ska även inspireras och lära sig mer om olika drycker, till exempel om hur man brygger öl eller gör egen kombucha.

Lokal mat är också en del av festivalen, men spelar inte huvudrollen denna gången.

– Arbetet med att lyfta fram drycken är lite eftersatt i Sverige, det är oftast fokus på maten. Det är kanske extra viktigt att lyfta fram Skåne i det sammanhanget eftersom det är en historisk dryckesdestination med till exempel must och vodka.

När konceptet är testat – och visat sig kommersiellt gångbart – är planen att anordna en tredagarsfestival för allmänheten.

Projektet är i sin linda så än så länge är det mesta på planeringsstadiet. Charlotta Ranert berättar att man haft en workshop, gjort studiebesök på Bornholm och tagit kontakt med lokala dryckesproducenter som kan tänkas vara intresserade av att medverka. Det kan vara allt ifrån öl och vin till saft eller mjölk, kort och gott alla slags drycker.

– Intresset har varit stort och det finns många fantastiska dryckesproducenter i Mittskåne. Så jag tror att det kan bli väldigt bra, säger Charlotta Ranert.

Publicerad 19 July 2019 00:00