Både Skolinspektionen och förvaltningsrätten säger nej till att starta naturbruksprogram i Flyinge.

Både Skolinspektionen och förvaltningsrätten säger nej till att starta naturbruksprogram i Flyinge. Foto: Adobe Stock

Ridgymnasium i Flyinge får inte starta lantbruksinriktning

Skulle konkurrera ut utbildningen i Svalöv enligt förvaltningsrätten

FLYINGE.

Sedan 2015 finns ett ridgymnasium i Flyinge. Företaget som driver skolan, Sveriges ridgymnasium, har ansökt om att starta naturbruksprogram med lantbruksinriktning men får nej av både Skolinspektionen och förvaltningsrätten.

Skolinspektionen gav i september förra året avslag på ansökan om att starta ett naturbruksprogram med 28 platser. Detta med motiveringen att det inte finns förutsättningar i Eslövs kommun. Framför allt eftersom det redan finns en naturbruksutbildning i grannkommunen Svalöv och att elevunderlaget inte är tillräckligt för två skolor. Skolinspektionen gör även bedömningen att företaget inte har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att starta upp och driva utbildningen.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten som nu kommit med sitt beslut. Förvaltningsrätten i Stockholm håller med Skolinspektionen om att en uppstart av en naturbruksutbildning skulle kunna påverka utbildningen i Svalöv så negativt att den på sikt kan tvingas lägga ner. Överklagandet avslås därför.

Sveriges ridgymnasium har förutom i Flyinge skolor även i Svedala, Varberg, Kungsbacka och Sigtuna.

Publicerad 10 June 2019 16:12