Midsommar firas på flera håll i Mellanskåne.

Midsommar firas på flera håll i Mellanskåne. Foto: Adobe Stock

Här kan du dansa runt midsommarstången i Mellanskåne

Fira årets längsta dag och kortaste natt

MELLANSKÅNE.

Fredagen den 21 juni infaller sommarsolståndet, det vill säga årets längsta dag och kortaste natt. I år det samma dag som midsommarafton. För den som vill fira midsommar – eller sommarsolståndet – finns det gott om alternativ i Mellanskåne.

Av
Anja Degerholm

Askeröd

Stationsparken, klockan 10. Samling på förmiddagen för att klä stången och klockan 14 blir det dans och fika med medhavd fikakorg. Arrangör är Askerödsbygdens byförening.

Eslöv

Trollsjön, klockan 14–17. Midsommarpyssel i Rotundan klockan 14–15.30. Välkomsttal med Maria Eriksson, barnbibliotekarie, klockan 15. Dansare från Attitude 69 Dancestudio framför en jazz/hiphopdans. Uppträdande med Ringsjögillet och Harpolirarna samt gammaldags lekar med Ringsjögillet. Dans kring midsommarstången klockan 16. Lekar som fyrmanna-skidor, säckhoppning och gå på klossar. Arrangör är Eslövs kommun.

Fogdarp

Elisefarm, klockan 15. Midsommarstång, buffé, liveband och dans. Arrangör är Elisefarm.

Flyinge

Gröningen, klockan 13–16. Samling på Gröningen för att klä stången klockan 13. Det bjuds på glass till barnen som hjälper till. Dans till tonerna av Birgitta Ekman klockan 14. Det blir även ponnyridning, korvförsäljning och kaffeservering. Arrangör är Flyinge utveckling.

Höör

Berggrenska gården, klockan 13–15. Det blir dans, lekar och servering med levande musik av Sylvia och Mats. Arrangör är Lions Club i samarbete med Höörs Föreningsallians och Höörs kommun.

Killhult

Församlingshemmets trädgård, klockan 13.30. Traditionsenligt firande, ta gärna med blommor att pynta stången med. Byföreningen bjuder på kaffe, saft och bullar. Arrangör är Svensköps Byförening.

Marieholm

Sundelius park, klockan 12–17. Midsommar i Marieholm hålls i Sundeliusparken med start klockan 12 för utsmyckning (bidra gärna med blommor och grönt) och resning av stång. Klockan 13 musik och lekar. Medtag egen picknick. Arrangör är Marieholms byaförening.

Stehag

Skateparken, klockan 10.30–16. Samling på gröningen bredvid Torshuset klockan 10.30 för att klä midsommarstången, ta gärna med blommor. Klockan 15 blir det dans, fika och lekar. Arrangör är FK Tor.

Stockamöllan

Udden, Stockamöllan, klockan 9.30–17. Samling klockan 9.30 på Udden, Stenbockliden 7, för att klä stången. Klockan 11 vandrar vi med spelmän i täten till ängen vid Wilhelm Sonessons väg för att resa stången. Klockan 16 blir det dans och lekar kring midsommarstången. Arrangör är Möllerikeföreningen.

Södra Rörum

Husaren, klockan 13.30. Stången kläs klockan 13.30 och reses klockan 14.30. Danslekar och kaffeservering. Arrangör är Södra Rörums Bygdeförening.

Önneköp

Önneköps idrottsplats, klockan 14. Vi klär stången gemensamt, ta med blommor. Fika och dans. Arrangör är Önneköps Byaförening.

Östraby

Östraby gästgivaregård, klockan 12.30. Vi klär stången tillsammans. Dans till dragspelsmusik och klockan 14.15 har Frosta folkdanslag uppvisning. Alla barn får saft och glass. Gästis har kaffeservering öppen från 12.30. Vid regn inomhus. Arrangör är Östraby Bygdeförening.

Publicerad 08 June 2019 06:00