Samir Rifati är Hörbys nyaste restaurangägare.

Samir Rifati är Hörbys nyaste restaurangägare. Foto: ANDERS G BERGQUIST

Så ska familjen Rifati bli Bröderna Burek

Restaurangen i Hörby bara den första i en kedja

HÖRBY.

Hörby har fått sin första restaurang med bara Balkanmat. Samir Rifati slog i tisdags upp därrarna till I love Burek. Hans plan är att den snart ska få flera efterföljare runt om i Skåne.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Samir Rifati har alltid varit entreprenör och fastnade för matlagning när han var 22. Det var en tuff tid i hans liv, då hans lilla dotter var svårt sjuk och vårdades på Universitetssjukhuset i Lund. Varje kväll var det samma visa. På kvällen fanns ingen öppen restaurang i närheten och valen var att lämna dottern en längre stund eller att vara hungrig.

– Det kändes inte okej, så jag bestämde mig för att göra något och öppnade gatuköket Melinas matstuga på sjukhusområdet, säger Samir Rifati.

Efter fyra år kände han att det var dags att bejaka sitt ursprung och öppnade tillsammans med en vän I love Burek i Lund. De kunde dock inte komma överens om vilket koncept de skulle ha och i vintras började Samir Rifati se sig om efter en plats att öppna eget. I tisdags blev det verklighet.

– Det kändes fantastiskt när vi kunde öppna I love Burek här. Här bestämmer jag konceptet och det är 100 procent Balkanmat som gäller, säger Samir Rifati.

Grunden är Burek, en blandning av pirog och bröd som fylls med köttfärs, lamm, lax, spenat eller i stort sett vad som helst.

– Vår burek görs helt från grunden, vi bakar själva brödet och alla råvaror är fräscha, förklarar Samir Rifati.

Burek är, trots namnet på restaurangen, inte det enda som ska serveras.

– Vi kommer att ha dagens med husmanskost från Balkan. Böngrytor, Cevapcici och balkanvarianten av hamburgare är en del som kommer att finnas på menyn, säger Samir Rifati.

Hans mål är att öppna en hel kedja med restauranger, först i Skåne men den kan utvecklas ytterligare.

Vi har pratat om det i familjen, min lillebror är bara 16, men är beredd att jobba och min storebror vill också satsa om det behövs, säger Samir Rifati.

Han ser framför sig att Burek och Balkankäk är något som skulle funka på de flesta orter.

– Det är inga dyra råvaror, men blir väldigt gott om man gör allt själv, så jag tror att det inte ska vara några problem att få det att lyckas, säger Samir Rifati.

Burek har de senaste åren blivit väldigt populär och förutom på restauranger kan man i många välsorterade affärer köpa Burek som man tar hem och värmer.

– Det är snabbt och väldigt gott, så jag är inte förvånad att det blivit populärt, säger Samir Rafiti.

Publicerad 07 June 2019 06:00