Mannen nekar till gärningen och hävdar att han inte varit i Hörby den aktuella kvällen.

Mannen nekar till gärningen och hävdar att han inte varit i Hörby den aktuella kvällen. Foto: Adobe Stock

En månads fängelse för julgransvandal i Hörby

Sågade ner granen på Nya torg i november 2016

HÖRBY.

Den 26 november 2016 sågades julgranen på Nya torg i Hörby ned, något som fick stor medial spridning i hela landet. Händelsen filmades och nu döms en av de två gärningsmännen mot sitt nekande.

Av
Anja Degerholm

Mannen, som är i 30-årsåldern och hemmahörande i Halland, döms för skadegörelse och grov olovlig körning vid ett annat tillfälle. Själv nekar han till att han över huvud taget varit i Hörby den aktuella kvällen.

Hans medtilltalade har dock i förhör berättat att han lyste med sin mobiltelefon och höll undan ljusslingan medan hans kumpan sågade ner granen med en motorsåg. De hade även diskuterat tillvägagångssättet i bilen på väg till Nya torg. Ett vittne filmade också händelsen och filmen styrker medhjälparens berättelse.

Varbergs tingsrätt gör bedömningen att de två männen haft en gemensam brottsplan och att de genomfört den. Rätten konstaterar att nedsågningen av granen, som rubriceras som skadegörelse, har ett lågt straffvärde. Men eftersom mannen även döms för grov olovlig körning, ett brott som han tidigare dömts för, blir straffet för de två brotten en månads fängelse.

Mannen ska solidariskt med sin medhjälpare betala ett skadestånd på 20 350 kronor till Hörby kommun. Medhjälparen har tidigare dömts för skadegörelse.

Publicerad 04 June 2019 10:47