Melina Jacobsson, Alice Olsson och Karla Ryning har alla tre har varit med och jobbat med filmen

Melina Jacobsson, Alice Olsson och Karla Ryning har alla tre har varit med och jobbat med filmen "Ekollon" som hade premiär på Bian den 16 maj. Foto. Privat

Här blir barnen skådespelare, producenter och regissörer

Filmpremiär av barnens egna film

ESLÖV. På förskolans dag anordnade Västerbo förskola i Eslöv en filmvisning av det verk som barnen skapat tillsammans. Det var under projektet Barns Avtryck som idén om att barnen skulle få göra en film utvecklades. Resultatet blev en film om ett ekollon och vampyrutomjordingar.

Av
Maja Wiezell

Barns Avtryck engagerade flera förskolor i Eslövs kommun. Syftet med projektet var att synliggöra barnen i det offentliga rummet och förskolan Västerbro blev tilldelade temat "Naturens andetag".

Efter den stora avslutningsfesten av Barns Avtryck så bestämde sig Förskolan Västerbro att fortsätta med projektet. Under arbetstidens gång så växte det fram en idé om att barnen skulle få en möjlighet att skapa en film som handlade om träd. Historian framkom genom att barnen hittade på berättelser som redovisades på en så kallad "storyboard".

– Barnen fick berätta egna historier som de sedan ritade bilder till. Detta utvecklades till skapandet av 2D-filmer, det vill säga "stopmotion", berättar Sofia Sandqvist som arbetar på förskolan.

Därefter så fick barnen en chans att skådespela det de hade berättat. Allt samman bidrog till den slutgiltiga historian om filmen "Ekollon". Med hjälp av greenscreen samlades barnen som spelade allt ifrån vampyrutomjordingar till mammor och pappor. Filmen handlade om en pappa som ville plantera ett ekollon som sedan växte till ett träd.

Karla Ryning spelar rollen som en av mammorna i filmen som handlar om ett träd, som står i drama med vampyrutomjordingar.

Karla Ryning spelar rollen som en av mammorna i filmen som handlar om ett träd, som står i drama med vampyrutomjordingar. Foto. Privat

Sofia Sandqvist berättar att detta var ett stort projekt där barnen arbetade intensivt med fokus på växtligheten.

– Vi vill att så många som möjligt ska få ta del av barnens arbete och ge dem en möjlighet att få synas ännu mer i det offentliga rummet. Förskolan kommer att arbeta med filmskapande igen. Det har varit ett roligt projekt för barnen där de fått arbeta tillsammans och sedan få se sig själva på en bioduk. De har även lärt sig mycket om att förstå källkritik och den digitala värld vi lever i idag, berättar Sofia Sandqvist.

Sofia Sandqvist, Jenny Jensen och Marie Nilsson klädda för röda mattan. De tre pedagogerna har jobbat med filmprojektet och arrangerat evenemanget.

Sofia Sandqvist, Jenny Jensen och Marie Nilsson klädda för röda mattan. De tre pedagogerna har jobbat med filmprojektet och arrangerat evenemanget. Foto. Privat

På förskolan arbetar pedagogerna med olika tekniska hjälpmedel som appar och iPad. Sofia Sandqvist berättar att hon tror att det är viktigt för barnen att lära sig om vad källkritik är tidigt.

– När barnen själva fick filma och agera skådespelare så fick dem en möjlighet att förstå bildmanipulering och hur medier kan förändra verkligheten, säger Sofia Sandqvist.

Filmen visades på Bian i Eslöv där temat för kvällen var röda mattan. Premiären hölls i Röda salongen. Utöver filmvisningen hade alla avdelningar på förskolan vernissage i foajén av det dem gjort under projektet Barns Avtryck. Innan filmvisning hade de inbjudna även möjlighet att ta bilder tillsammans med sina barn framför en greenscreen.

Förskoleområdes ateljérista Rebecca Olsson som varit till stor hjälp med filmprojektet tillsammans med sina barn Selma (höger) och Alice (vänster).

Förskoleområdes ateljérista Rebecca Olsson som varit till stor hjälp med filmprojektet tillsammans med sina barn Selma (höger) och Alice (vänster). Foto. Privat

Publicerad 25 May 2019 06:00