Rickard Forshufvud tog över den gamla yllefabriken för två år sedan.

Rickard Forshufvud tog över den gamla yllefabriken för två år sedan. Arkivfoto: Anja Degerholm

Återbruket Myllans ägare hoppas kunna öppna snart igen

Hela yllefabriken stängdes på grund av bristande brandskydd

MARIEHOLM.

När Räddningstjänsten Syd gjorde en tillsyn på Återbruket Myllan i Marieholm nyligen fann man att brandskyddet var så dåligt att hela fastigheten stängdes ner omedelbart. Ägaren Rickard Forshufvud är självkritisk och jobbar nu för att kunna öppna igen.

Han köpte den gamla yllefabriken för två år sedan av en konkursförvaltare. Beskedet från räddningstjänsten kom som en kalldusch.

– Det är ateljéer i fastigheten som funnits sedan början av 2000-talet och loppisverksamheter som verkat här i minst tio år. Så det kom som en chock för mig, säger Rickard Forshufvud.

Men han lägger sig platt för kritiken.

– Jag inser att jag haft för dålig kunskap. Jag har nog varit lite naiv och vek som fastighetsägare. Det har stått skrotbilar, husvagnar och en massa skräp här. Nu ska allt bort och vi har börjat röja upp.

Rickard Forshufvud har fått en lista på totalt 61 punkter som ska åtgärdas. Det handlar bland annat om utrymningsvägar som varit blockerade och brännbart material som stått för nära husväggarna. Vissa verksamheter har även saknat bygglov.

– Vi har bett fastighetsägaren om att förtydliga vad han vill göra med lokalerna för att vi ska kunna guida honom rätt hur han ska gå till väga vidare. Sedan får vi se hur de idéerna kan bli verklighet, om de ens kan det, säger Christian Nielsen, chef för kart- och bygglovsavdelningen på Eslövs kommun.

Ett första steg blir därför att söka tillfälliga bygglov.

Konstnären Sylvia Aalori har ateljé på Myllan. Efter stängningen startade hon namninsamlingen "Låt Myllan leva!".

– Självklart ska alla regler följas när det gäller brandskyddet, men jag ville genom namninsamlingen visa mitt stöd för Rickard, säger hon.

Hon beskriver Myllan som en social oas som lever upp med folkliv under helgerna när loppisarna har öppet. Men även att det ger en möjlighet för kreativa människor att hitta stora och billiga lokaler. Och för varje dag som går sinar kassan för Rickard Forshufvud.

– Det här är en återbruksverksamhet som är i sin linda och det är ingen lukrativ verksamhet, säger han.

När kan Återbruket Myllan öppna igen tror du?

– Jag ser ljuset i tunneln, men frågan är hur långt bort det är. Jag lägger all min energi på att uppfylla kraven och har hjälp av en arbetsgrupp som jobbar för fullt med detta i samarbete med kommunen och en brandskyddsinspektör. Men det kommer nog att ta tid, mer tid än jag vågar tänka på, säger Rickard Forshufvud och fortsätter:

– Röstånga möllas bageri och Emmaus Fredriksdal är prio ett. Så länge bageriet ligger ner så får jag inte in några pengar och om Emmaus håller stängt bryts hela återbrukskedjan.

Publicerad 25 May 2019 06:00